Két év után szeptembertől újra teljes, 11 fős lesz a magyar Alkotmánybíróság. A pártoknak azért sikerült ilyen hirtelen megegyezni, mert novembertől az elnök mandátuma is lejár, így pedig határozatképtelen lett volna a taláros testület.

Az alkotmánybíróság előző elnöke, Németh János 2003 nyarán távozott, mert elérte a törvényi korhatárt. Egy másik bíró, Strausz János tavaly decemberben töltötte be 70. életévét. Harmadik társuk, Cúcz Ottó az uniós csatlakozás után mondott le, miután a magyar kormány őt delegálta az Európai Bíróságba. Távozásukkal az alkotmánybíróság létszáma nyolc főre csökkent, ami épp elég a határozatképességhez. Az utódokról a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz mostanáig nem tudott megegyezni. Tavaly decemberben csak a két leendő tagról állapodtak meg. Bragyova Andrást a kormányoldal, Kovács Pétert az ellenzék jelölte. A harmadik bíró személyéről viszont továbbra sem volt konszenzus. Eközben idén tavasszal az alkotmánybíróság kétszer is határozatképtelen volt az egyik tag hivatali elfoglaltsága miatt. Ez az állapot ősszel tartóssá vált volna.

Répássy Róbert, országgyűlési képviselő, Fidesz: “Novemberben lejár Holló András elnök úr mandátuma, amivel már csak hét fő lenne az Alkotmánybíróság létszáma, ezt senki nem akarta vállalni, ezért volt szükség arra, hogy egy gyors megoldást találjunk.

A gyors megoldást két bíró újraválasztása jelenti. Egyikük a jelenlegi elnök, Holló Andás, másikuk a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság elnökhelyettese, Lábady Tamás.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke: “Holló András és Lábady Tamás személyében választjuk meg a másik két alkotmánybírót. Ebben az alapvetésben egyébként 3 frakció egyetértett, a Szabaddemoktarák Szövetsége tájékoztatást adott, hogy elvileg nem ért egyet az újraválasztással.”

Az SZDSZ elvi kifogásának az új bírák megszavazásánál nincs jelentősége, mert őket kétharmados többséggel választja meg a parlament, vagyis a két nagy párt szavazatai elegendőek. Az SZDSZ egyik korábbi jelöltje egyébként Halmai Gábor jogászprofesszor, a Soros Alapítvány elnöke volt.