A Tisza vagy a Duna partján fekszik Budapest – az SMS-ben elküldött helyes válaszért őrületes nyereményt ígérnek a tévés játékok szervezői. A gyanú szerint azonban mindez csak átverés, a telefonkártyák megcsapolásáról szól.

Egy internetes fórumon augusztus elején kétségbeesetten kért segítséget valaki, mert jelentkezett egy játékra, és egy hónapon át kapott kéretlen SMS-eket, amelyekért neki kellett fizetni darabonként ötszáz forintot.

A fiatalember egy játékra jelentkezett a VIVA Tv-n. A 1786-os számon kellett válaszolni egy egyszerű kérdésre, s a hirdetés szerint egy Sony játékot lehetett nyerni a válasszal – olyan játékot, amelyet a cég csak most hoz be az országba, de ez más tészta. Az egyszerű tévénéző valószínűleg fel sem figyelt a reklám alatt futó szövegre, hanem elhitte, hogy sorsolás útján esetleg ő is kijöhet győztesen.

Pedig a lényeg a gyorsan végigfutó szövegben volt: “Kvíz több kérdéssel * 500 Ft/SMS (ÁFA-val) * előfizetéses szolgáltatás * 4 SMS/hét * leiratkozás a 1786-ra küldött STOP üzenettel * ügyfélszolgálat 328-XXXX.” Persze ez első pillanatra teljes zagyvalék.
Miután a hirdetésből ügy lett – vagyis mind a mobilszolgáltatók, mind a hatóságok, valamint a tévétársaság, ahol a hirdetés futott, élénken érdeklődni kezdett – a szolgáltatást végző Netsize Kft. leállította a spotot. Később azt a magyarázatot fűzte a társaság a történethez, hogy a hirdetést a holland székhelyű The Mobile Generation nevű cég tette közzé, ők csak technikai kapcsolatban állnak vele.

Az átverésgyanús ügyben a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség is vizsgálódik. Pillanatnyilag arra keresi a választ, hogy vajon milyen irányba terelhető egyáltalán az eset – mondta el a Magyar Hírlapnak Kolozsi Sándor, a felügyelőség reklám és e-kereskedelmi osztályának vezetője. Szóba jöhet a pontatlan, hiányos tájékoztatás, de akár a fogyasztók megtévesztése is. Mindemellett a rendőrség szakvéleményét is várják az állítólagos reklámmal kapcsolatban: az eljárás egyszerű fogyasztóvédelmi ügy, vagy csalásnak is tekinthető.

A betelefonálós tévés játékok készítőit – ha külső cég s nem a tévétársaság készíti – pillanatnyilag nem lehet szankcionálni. Se a fogyasztóvédők, se az ORTT, se a Szerencsejáték Felügyelet, de még a Gazdasági Versenyhivatal sem rendelkezik megfelelő hatósági jogkörrel. A közelmúltban az ATV-n futó “hány háromszög van az ábrán”-típusú rejtvényről derült ki, hogy gyakorlatilag megfejthetetlen. Azonban egyik hatóság sem mondhatta azt, hogy emiatt bírsággal sújtja a társaságot. A tervek szerint akár a médiatörvényben is szabályozhatnák ezen játékokat.