A hét legfontosabb eseményei a New Yorkban szerdán (2005. szeptember 14.) kezdődő ENSZ kongresszus, valamint a vasárnap (2005. szeptember 18.) megrendezésre kerülő előrehozott német választások lesznek. Pénteken kezdődik az Európai Mobilitási Hét, és a héten többször is szóba kerül Ciprus elismerésének ügye.

Európai Bizottság

Siim Kallas, adminisztrációs ügyekért, auditért és csalás elleni ügyekért felelős biztos kedden az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága előtt jelenik meg, ahol a 2006-os év büdzséjéről lesz szó.

Szintén kedden a mezőgazdaságért felelős Mariann Fischer Boel-t az agrárügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság hallgatja meg. A bizottsági ülésen a WTO tárgyalások és a cukorpiaci reform lesz a téma. A biztos a hét hátralévő részét Washingtonban tölti, ahol amerikai partnereivel tárgyal az EU és Amerika közti vitás ügyekről.

Olli Rehn, bővítési biztos a Parlament külügyi bizottságával folytat megbeszélést a török csatlakozásról és a fehéroroszországi emberi jogi helyzetről.

Az Európai Bizottság szokásos szerdai ülésének fő napirendi pontjai a görög hatóságok az Olympic Airways légitársaságnak nyújtott állami támogatásai, a szászországi strukturális támogatások szétosztása, valamint a halászati szektor gazdasági problémái lesznek.

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatokért felelős, és Louis Michel, fejlesztési politikáért felelős biztos a tagállamok külügyminiszterei mellett részt vesznek az ENSZ közgyűlésen, amely szerdán kezdődik New Yorkban.

A külügyminiszterek várhatóan tárgyalnak majd Ciprus török elismeréséről is, amely téma az EU nagyjöveteinek szerdai találkozóján is szóba kerül.

Európai Parlament

Szerdán reggel az Európai Központi Bank vezetője, Jean Claude Trichet találkozik az Európai Parlament tagjaival, a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság ülésén. A vegyi anyagok ellenőrzését érintő REACH irányelv kapcsán öt különböző bizottság (belső piaci, gazdasági, jogi, és kereskedelmi) is szavazással foglal majd állást.

Az Európai Parlament elnöke, Josep Borrell kedden mutatja be az intézmény megújult honlapját, szerdán és csütörtökön pedig Marokkóba látogat.

A kulturális bizottság hétfőn szavaz az EU kulturális programjáról, a Kultúra 2007-ről, kedden pedig a határok nélküli televíziózásról tart vitát.

Európai Mobilitási Hét

Pénteken kezdődik az Európai Mobilitási Hét, melyben 930 európai község és város vesz részt önkéntesen, különböző a fenntartható közlekedéssel kapcsolatos programokkal. Az Európai Mobilitási Hetet negyedik alkalommal rendezik meg az Európai Bizottság támogatásával, célja a környezetbarát közlekedési módok népszerűsítése.

Német választások

Vasárnap tartják az előrehozott német választásokat, melynek eredménye minden bizonnyal meghatározza majd az ország Európához fűződő viszonyát az elkövetkezendő években.