Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint itt az ideje, hogy csökkenjen az EU túlszabályozottsága. Barroso majdnem 70 jogszabálytervezetet vetne szemétre.

A Financial Times (FT) című napilapnak nyilatkozva Barroso kifejtette: néhány a Bizottság álalt kimunkált jogszabály egyszerűen „abszurd”. Az elnök szerint a túl sok jogszabály rontotta az EU megítélését az európai állampolgárok körében is.

Barroso és Günter Verheugen, vállalkozásokért felelős biztos szerint 69 jogszabálytervezet kellene visszavonni, többek között azt, amely szerint a napon dolgozókat meg kell védeni a sugárzástól. A

  • false/default_hu.htm’>direktívatervezetről, melyről Õry Csaba készített jelentést, nemrég éles vitában fogadta el az Európai Parlament.
  • Barroso és Verheugen állítják: az élelmiszerek címkézéséről és a hétvégi kamionstopról szóló szabályozások szintén szükségtelenek. Barroso a jövő hónapban jelenti majd be, hogy a már meglévő szabályozások szövegének egyszerűsítését kéri a bizottsági hivatalnokoktól.

    Az elnök szerint a „lényeg, hogy megváltozzon az intézmény kultúrája” – nyilatkozta az FT-nek.

    Az egyes biztosok azonban valószínűleg nem örülnek a kezdeményezésnek, hiszen szeretnék megtartani jogukat az egyes javaslatok benyújtására.