Komoly ellenérzéseket keltett az európai szakszervezetek körében Barroso bizottsági elnöknek az a javaslata, hogy az európai intézmények véget vetnének mintegy hatvan szociális jogi törvénytervezet kidolgozási folyamatának.

A deregulációval a Bizottság elsősorban az európai szociális jog egyszerűsödését szeretné elérni, a szakszervezetek szerint azonban az efféle törekvések veszélybe sodorják a jövő szociális Európájának megvalósulását. A vita azután bontakozott ki, hogy Barroso viccnek nevezte azt a szakszervezetek részéről érkezett – valóban furcsa – kezdeményezést, amely törvényi szinten igyekezett szabályozni a munkáltatóknak azt kötelezettségét, amely a munkavállalók napfénytől való védelmét irányozná elő.

Az európai intézmények most mintegy 215 szabálytervezet újragondolását fontolgatják, melyek közül 60 kidolgozását fel is függesztenék. Az európai nagyvállalatok képviselői üdvözölték a deregulációs kezdeményezéseket és nyilvánosságra hozták azoknak a tövénytervezeteknek a listáját, amelyek vélhetően veszélyeztetik az érdekeiket. A kis- és középvállalkozások érdekvédelmi szervezetei azonban abbéli meggyőződésüknek adtak hangot, hogy nem a szabályozás léte vagy nem léte a konfliktus forrása, hanem az, hogy a jogalkotási folyamatok során még mindig nem érvényesül a jogalkalmazók valódi érdekeinek a figyelembe vétele.