A jövő év elején bevezetésre kerülő luxusadót a kormány kiszélesítheti általános ingatlanadóvá – vélik szakemberek. László Csaba, a Medgyessy-kormány volt pénzügyminisztere, a KPMG adópartnere a jövő év elején bevezetésre kerülő luxusadóról úgy véli, lehetséges, hogy az ingatlanok ilyen adóztatása elvezethet egy valódi ingatlanalapú adóhoz.

Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers vezető cégtársa szerint a luxusadó megalapozza egy későbbi vagyonadó bevezetését. Ez az, amiért nem jelent különösebb gondot, hogy ebből talán csak egymilliárd forintos bevétel származik majd – vélekedett. Ha kiszélesedik általános ingatlanadóvá, a kormánynak csak annyit kell mondania, hogy eddig is volt ilyen adó, csak kiszélesítik a fizetésre kötelezettek körét – tette hozzá Erdős Gabriella.

Heinczinger Róbert, az Ernst & Young szakértője hozzáfűzte, hogy ha lesz általános ingatlanadó, úgy az arra is alkalmas lehet, hogy kiváltsa az iparűzési adót. Nem az egymilliárdos bevétel az érdekes, hanem az ingatlanadóztatás elvének megteremtése – hangsúlyozta.