E hét fő témája a török csatlakozás marad, hiszen megkezdődik a visszaszámlálás a jövő hét hétfőn (2005. október 3.) sorra kerülő tárgyaláskezdésig. A téma az Európai Parlament plenáris ülésén is szóba kerül, melyen a tagállamok és az Európai Bizottság képviselői is részt vesznek.

A héten a horvát csatlakozás is felmerül, amikor Ivo Sander, horvát miniszterelnök sajtótájékoztatót tart. Horvátország már a tavasszal megkezdhette volna a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, ám a Hágai Nemzetközi Bíróság szerint Zágráb nem működött együtt Ante Gotovina volt tábornok, a törvényszéknek való kiszolgáltatásában. A hét végén újabb hágai jelentés várható az ügyben történt fejleményekről.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság keddi találkozójának főbb témái a légszennyezettség és a dereguláció. Az ülésen a biztosok arról határoznak, hogyan kezeljék a légiközlekedés és a széndioxid-kibocsátás csökkentésének problémáját, valamint közzéteszik annak a hetven jogszabálynak a listáját, melyek a biztosok szerint feleslegesek. Szakértők szerint azonban a dereguláció nehézségekbe ütközhet, mert bár a Bizottságnak joga van visszavonni a jogszabály-tervezeteket, mégis „politikailag” elfogadhatatlan lenne, ha olyan szabály javaslatokat tennének semmissé, amelyeken a parlamenti bizottságok és a lobbi csoportok évekig dolgoztak.

Európai Parlament

Az Európai Parlament 2005. szeptember 26. és 29. között tartja plenáris ülését Strasbourgban.

Ezen a héten érkeznek a Parlamentbe a bulgáriai és romániai megfigyelők. A képviselők kedden koncerttel, szerdán fogadással köszöntik új kollegáikat.

A képviselők kedden négy, az európai vasutak fejlesztésével foglalkozó jelentést vitatnak meg, a Parlament elé kerül a Kreissl-Dörfler-jelentés a menekültstátusz megadásáról, ezen a napon szavaznak a telekommunikációs adatok megőrzéséről szóló Alvaro-jelentésről is és szóba kerül a Magyarországot is érintő EU-USA boregyezmény. A szerdai nap kiemelt eseménye a Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről rendezendő vita lesz. Ugyancsak szerdán tárgyalnak a képviselők az emelkedő olajárak következményeiről és az ENSZ reformjáról. Várhatóan csütörtök délben szavaz az EP a közúti közlekedési balesetek visszaszorításáról szóló Vatanen-jelentésről.

Ezen a héten rendezik (2005. szeptember 26.) a nyelvek európai napját.