Az Európai Parlament elhalasztotta a Törökország és az EU közötti vámunió, a tíz új tagállamra való kiterjesztéséről szóló jóváhagyó szavazást, de áldását adta az október 3-ai tárgyaláskezdésre.

Az EP azért nem szavazott a vámunió kiterjesztéséről szóló dokumentumról, mert a képviselők attól tartottak, hogy a török kijelentés, amely szerint a kiterjesztéssel Ankara nem ismeri el Ciprust, így a török parlament által ratifikálandó dokumentum részévé válhat, amellyel a kijelentés jogi síkra terelődne. Az EP képviselők garanciát kérnek Törökországtól, hogy a török parlament az Ankara által tett nyilatkozatot nem veszi bele a ratifikálandó szövegbe.

A szavazás elhalasztását az Európai Néppárt kezdeményezte, ám a szavazásnak nincs köze a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Az Európai Parlament 356 igen, 181 nem és 125 tartózkodás mellett megszavazta, hogy csatlakozási tárgyalások október 3-án megkezdődhetnek Törökországgal.

Az EP ugyanakkor felkérte az Európai Bizottságot, hogy 2006 végén ellenőrizze, hogy Törökország betartotta a vámunióról szóló megállapodásban foglaltakat. Az EP szerint a tárgyalások nem vezetnek automatikusan Ankara teljse jogú tagságához és Törökországot állandó „ellenőrzés” és nyomás alatt kell tartani, hogy a reformok üteme fennmaradjon. A

Az EP a tagság elnyeréséhez feltételként szabta azt is, Törökország ismerje el, hogy népirtást hajtott végre az örmények ellen az I. világháború alatt és után. A képviselők felemelték hangjukat a Orhan Pamuk török író ellen indult eljárások miatt is, akit azért fenyeget büntetés, mert a nyilvánosság előtt egyértelműen nyilatkozott az örmények elleni bűnökről.