A brit kormány a jogsegélyekre kifizetett összegek csökkentése érdekében új ellenőrzési mechanizmust épít be a jogalkotási folyamatokba, mivel az Egyesült Királyságban a közpénzek segítségével rendezett polgári- és büntetőügyek az elmúlt egy évben már kétmilliárd fontot meghaladó terhet jelentettek a költségvetésnek.

A jogsegélyek címén kifizetett összeg magas voltát többen a kormány által a büntető igazságszolgáltatás területén életbe léptetett rendelkezésekre és a sikertelen bevándorlási és menekültügyi szabályozásra vezetik vissza.

Lord Falconer Lordkancellár – aki büntető és polgári igazságszoltgáltatásért felelős miniszteriális szerv (Department for Constitutional Affairs) vezetője – elsődleges célként azt tűzte ki, hogy az újfajta hatásvizsgálat révén megakadályozható legyen minden olyan szabálytervezet elfogadása, amely révén növekedne a jogsegélyek iránti állampolgári igény vagy amely más kormányzati szerveket arra késztetne, hogy indokolatlan költségekkel járó tevékenységet folytasson.

A jogsegélyekkel foglakozó kormánytag, Bridget Prentice múlt hétvégén Birminghamben úgy nyilatkozott, hogy a Department for Constitutional Affairs mostantól hatáskörrel rendelkezik arra nézve, hogy alternatív javaslatok kidolgozásával vagy más kormányzati szerveket egyoldalú kötelezettségvállalásra kényszerítve segítsen könnyíteni a jogsegélyekre elkülönített költségvetési összegre vonatkozó terheket. A hivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy redukálja a jogsegélyekre vonatkozó kormányzati kiadásokat – mondta.