Az eredetileg amerikai non-profit kezdeményezés mára nemzetközi mozgalommá nőtt, néhány év alatt több mint harminc ország csatlakozott hozzá. Magyarország 2005. október 15-én, a Creative Commons honosított, magyar nyelvű licenceinek közzétételével csatlakozik hivatalosan e nemzetközi kezdeményezéshez.

A többek között a kulturális hozzáférés új viszonyait vizsgáló RE:aktivizmus konferencia záróeseményeként bemutatkozik a Creative Commons Magyarország. A rendezvényen a magyar CC szervezet képviselői mellett szót kapnak a hazai archiválással foglalkozó intézmények és kulturális kormányzat olyan kiemelkedő képviselői, mint Rév István a Nyílt Társadalom Archívum vezetője és Csepeli György az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára. Az est során DJ Shuriken táncos-zenés bemutató keretében olyan harminc-negyven éves elfelejtett magyar lemezeket játszik majd, amiket talán csak azok szabadabb felhasználásának engedélyezése hozhatna vissza a kortárs kultúra felszínére a Hungaroton-archívum mélyéről.

Helyszín: a Nyílt Társadalom Archívum új épületében, az Arany János u. 32. alatt található Goldberger ház
Időpont: 2005. október 15-én, este 8 óra.

Az eseményen Lawrence Lessig, a Stanford egyetem jogász professzora, a Creative Commons egyik ötletgazdája is beszédet mond a CC Magyarország elindulásának alkalmából.

A Szabad Kultúra című könyvének rövid bemutatására is sor kerül, amely szintén most jelenik meg először magyarul. E mű nem csak egy, a szellemi termékek szabad felhasználásának filozófiai, gazdasági és jogi hátterével foglalkozó ismeretterjesztő mű, de egyben működő, gyakorlati példa is a CC által kínált, megosztásra épülő új kulturális és gazdasági modellre. Ahogyan a mű eredeti kiadása és számos fordítása, a magyar nyelvű változat is egy időben jelenik meg a könyvesboltok polcain és ingyenesen letölthető formában az interneten.

Az eseményről részletesen:
http://creativecommons.hu/?…

A Creative Commons magyar honlapja:
http://creativecommons.hu