Világszerte növekszik a hamis és hamisított termékek forgalma, amely a Világgazdasági Fórum 2003-ban készült kimutatása szerint évente a 450 milliárd euró értéket is eléri. Az Európai Bizottság most egy cselekvési terv kidolgozása révén határozott lépésekkel igyekszik visszafogni a jelenséget.

A program kidolgozásában és megvalósításában kulcsszerepet kap Kovács László vámügyekkel foglalkozó magyar biztos, hiszen általánosságban elmondható, hogy a lefoglalások és elkobzások kétharmadáért a világszerte a vámhatóságok felelősek.

Az október 11-én napvilágot látott friss kimutatások szerint az európai térségben elsősorban a cigaretták, a gyermekjátékok és a Viagra azok a termékek, melyeket a hatóságok leggyakrabban koboznak el: 2004-ben mintegy 41 millió csomag hamis cigaretta és több mint 18 millió darab játékszer behozatalát akadályozták meg a vámosok az Unió határain.

A fentiek mellett a hamisított gyógyszerek forgalma is mintegy 45%-kal emelkedett 2003-hoz képest, amennyiben összesen 900 ezer gyógyászati terméket foglaltak le a határőrök, melynek 70%-át a gyanús eredetű kis kék tabletták adták.

Kovács László, az adó- és vámügyekért felelős magyar biztos elmondta, hogy „[a hamisított termékekkel üzletelő] nemzetközi bűnözői csoportok meglehetősen okosan igyekeznek megkerülni a vámellenőrzést, de erőink megfelelő mozgósításával képesek leszünk megvédeni az európai polgárokat ettől a veszélytől.”

Kovács László egy frissen kidolgozott cselekvési terv segítségével igyekszik meggátolni az illegális kereskedelem továbbterjedését. A cselekvési terv rendelkezéseinek megfelelően hamarosan megszületik egy biztonságos, az adatok valós idejű továbbítására képes elektronikus rendszer, melyet az európai vámhatóságok közreműködésével állítanak fel.

Kovács László novemberben Kínába látogat, hogy megnyissa az első vámügyi együttműködéssel fogalalkozó bizottság munkáját: a hamis termékek több mint fele ugyanis Kínából érkezik. Hasonló bizottság felállítására kerül sor a jövőben többek között India, Pakisztán és Japán közreműködésével is.