Az Ügyészek Országos Egyesülete ­- a társrendező Legfőbb Ügyészség, Belügyminisztérium és Biztonságos Magyarországért Közalapítvány nevében – tisztelettel meghívja Önt a 2005. november 2-4. között 14. alkalommal megrendezésre kerülő KRIMINÁLEXPO IT-SEC 2005 nemzetközi konferenciára és szakkiállításra. A rendezvény helyszíne az Egyetemi Kongresszusi Központ.

Az idei KRIMINÁLEXPO – hűen a rendezvény alcíméhez: „Kommunikáció a biztonságos világért, kommunikáció a biztonságos Magyarországért” – több nemzetközi szintű bűnmegelőzési és bűnüldözési célú konferencia helyszíne lesz.

A szervezett bűnözésről, az emberkereskedelemről szóló, illetve az Európai Unió nálunk meghúzódó új határával kapcsolatos felkészültségünket elemző előadások mellett, a KRIMINÁLEXPO egyik központi témája a városbiztonság. Az Európai Városbiztonsági Fórum 20-25 ország részvételével hazánkban, a KRIMINÁLEXPO keretében fogja áttekinteni a városbiztonság teljes európai problémakörét. A Belügyminisztérium, a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány és a BM Országos Bűnmegelőzési Központ – a nemzetközi találkozó mellett, a tavaly megkezdett programsorozat folytatásaként – idén is megrendezi az üzleti élet biztonságával, illetve a bevásárlóközpontok biztonságával foglalkozó konferenciát.

A Bűnmegelőzési Napok idei egyik fő témája a családon belüli erőszak, amellyel kapcsolatban az Országos Kriminológiai Intézet osztja meg az érdeklődőkkel a Legfőbb Ügyészség kezdeményezésére lefolytatott kutatása tapasztalatait. A konferenciasorozatba az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium is bekapcsolódik.

Az Igazságügyi Minisztérium „Nemzetközi konferencia a tisztább közéletért” című programsorozata – a nemzetközi elvárások felvázolása mellett – az egyes tárcák, ellenőrzési és rendészeti szervek eredményeit és feladatait is áttekinti.

Izgalmas témának ígérkezik az adatvédelmi konferencia, amelynek fókuszában a számítógépes „adathalászat” (phishing), azaz a személyazonosság lopás egy formája áll.

A Közösségi úton létrejövő cselekvési programok a kábítószer-probléma kezelésében címet viselő konferencia célja a kábítószer-témával kapcsolatos adatgyűjtő és információs feldolgozó rendszerek bemutatása, az elmúlt időszak intézményi és programfejlesztéseinek ismertetése. A konferencia a civil és állami szereplők együttes szereplése és eszmecseréje folytán lehetőséget ad a Nemzeti Stratégiában megfogalmazott közösségi együttműködési lehetőségek bemutatására, feltérképezésére.

A konferenciasorozatot a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Budapesti Szervezete és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem személy és vagyonvédelmi tanácskozása, továbbá közlekedés-biztonsági konferencia (az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében), büntetés-végrehajtási konferencia (az Igazságügyi Minisztérim és a BVOP szervezésében), illetve a kelet-közép európai igazságügyi javadalmazási rendszerekkel foglalkozó nemzetközi ügyészi szeminárium teszi teljessé.

Idén is megépül a Mini Civil Falu a KRIMINÁLEXPO területén, amely a civil szervezetek drogprevenciós tevékenységét mutatja be játékos vetélkedősorozat formájában. Ehhez kapcsolódva az ICSSZEM az e területen elért eredményeit és terveit foglalja össze.

A KRIMINÁLEXPÓ harmadik napjára meghirdetett próbatárgyalásos vetélkedőnk közönsége bepillantást nyerhet az igazságszolgáltatás kulisszái közé, ahol a résztvevőknek tárgyalási helyzetben kell bizonyítaniuk felkészültségüket. Tárgyalótermi díszletek között bírósági titkár vezeti a tárgyalást, ahol a vádat ügyészségi titkár, míg a védelmet ügyvédjelölt látja el. A nézők a tárgyalás előtt a bűncselekmény magját képező filmrészlettel is megismerkedhetnek. A vádlottak és tanúk szerepét neves bíró kollégák töltik be.

Az elmúlt év törekvéseit tovább folytatva, a bűnüldözéssel, bűnmegelőzéssel, a köz biztonságával foglalkozó szakkiállítást helyszíni szolgáltatások és az ismeretterjesztést célzó bemutatók egészítik ki. Így például az írásmintánk alapján gyorselemzést kaphatunk a Grafológiai Intézet munkatársaitól, kipróbálhatjuk a különböző bűnüldözést szolgáló eszközöket, illetve igénybe vehetjük a helyszínen működő okmányiroda szolgáltatásait.

A KRIMINÁLEXPO kísérő rendezvényeként, „Alkotó ügyészek – ügyészségi alkotók” címmel képzőművészeti kiállítás nyílik az Egyetemi Kongresszusi Központban.

A KRIMINÁLEXPO IT-SEC 2005 részletes programja rövidesen a rendezvény honlapján (www.kriminalexpo.hu) is olvasható lesz, ahol – a tavalyi expóról készült színes képes beszámoló mellett – rendszeresen jelentkezünk a rendezvénnyel, a résztvevőkkel kapcsolatos friss hírekkel, információkkal.

A kiállítások látogatása, valamint a konferenciákon történő részvétel térítésmentes.

A KRIMINÁLEXPO médiatámogatója a Jogi Fórum.