Ezen a héten a költségvetés, a kereskedelem, a mezőgazdasági támogatások és a madárinfluenza lesznek a fő témák a külügyminiszterek rendkívüli találkozóján. Összeülnek a környezetvédelmi és az egészségügyi miniszterek is, miközben az Európai Bizottság a nyitott égboltról tárgyal Washingtonban.

Az Általános Ügyek Tanácsának (ÁÜT) találkozóját Franciaország kezdeményezte, amely hevesen ellenzi, hogy Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa rálicitált Amerikára, amikor a múlt héten bejelentette, hogy az EU 70 százalékkal kívánja csökkenteni a mezőgazdasági támogatásokat annak érdekében, hogy a decemberben esedékes WTO tárgyalások sikeresek legyenek.

A külügyminiszterek vitája várhatóan érzékeny területeket is érint majd, például az Európai Bizottság a kereskedelmi tárgyalásokra szóló hatáskörét és a francia-brit nézetkülönbségeket a közös agrárpolitika reformjáról.

Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso kedden (2005. október 18.) George Bush amerikai elnökkel találkozik Washingtonban, ahol szintén a decemberi WTO tárgyalásokról lesz szó.

A külügyminiszterek tárgyalnak a madárinfluenza elleni intézkedésekről is, de a téma szóba kerül az egészségügyi miniszterek csütörtöki (2005. október 20.) megbeszélésén is.

A környezetvédelmi miniszterek hétfőn Luxembourgban találkoznak. A tanácsülés fő témája a klímaváltozás lesz, a miniszterek várhatóan keretmegállapodást fogadnak el az EU a novemberben rendezendő, ENSZ megbeszéléseken képviselendő álláspontjáról. A vita főként az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről szól majd. Az ülésen várhatóan szóba kerül a brit elnökség, a REACH elnevezésű, vegyi anyagokról szóló jogszabálytervezettel kapcsolatos kompromisszumos javaslata is.

KöltségvetésA költségvetésről szóló viták is folytatódnak, az Európai Bizottság csütörtökön (2005. október 20.) teszi közzé kompromisszumjavaslatát, míg a brit elnökség jövő hónap elejére ígérte a tárgyalások felújítását.

Diplomaták szerint a britek zárt ajtók mögött tesznek erőfeszítéseket az EU 2007-2013-as költségvetéséről szóló megegyezésre, ám más szakértők szerint a megegyezés kidolgozása az osztrák elnökségre marad majd.

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovina miniszterelnöke, Adnan Terzics, Franco Frattini, bel-és igazságügyi, Olli Rehn, bővítési biztossal és Josep Borrell, európai parlamenti elnökkel folytat megbeszélést kedden és szerdán. Bosznia szeretne tárgyalásokat kezdeni egy Stabilitási és Társulási Megállapodásról, miután Horvátország, Macedónia, Albánia és Szerbia-Montenegró is az EU integráció útjára lépett.

Nyitott égbolt

Hétfőn kezdődnek az EU és az Egyesült Államok közti, a nyitott égboltról szóló tárgyalások, melynek célja a transz-atlanti légiközlekedés liberalizációja. Az Európai Bizottság és Washington közötti 2004 nyarán született megállapodást ugyanis a tagállamok elutasították, mert szerintük az az amerikai légitársaságoknak kedvezett.

Európai Parlament

Az Európai Parlament a jövő heti plenáris ülésre készül, és a képviselők hétfőn a nemzeti parlamentek képviselőivel a terrorellenes szabályozások megerősítésének keretében tanácskoznak a demokratikus igazságszolgáltatásról és a rendőrségi együttműködésről.

Az Európai Parlamentben csütörtökön hirdetik ki a Szaharov-díj győztesét, amelyet minden évben olyan személyiségeknek ítélnek oda, akik jelentősen hozzájárultak az emberi jogokért folytatott harchoz, a kisebbségek védelméhez, a nemzetközi együttműködés, a demokrácia és a jogállamiság fejlesztéséhez.

Az Európai Parlamentben hétfőn az ENSZ, az EP és civil szervezetek képviselői a prostitúcióról tartanak vitanapot.