Törvénysértőnek minősítette a TV2 és az RTL Klub műsorszolgáltatói szerződésének tavalyi meghosszabbítását a Legfőbb Ügyészség, amely a törvényes állapot visszaállítására szólította fel a médiahatóságot.

A Legfőbb Ügyészség szerint nemcsak a hosszabbítás jogszabályellenes, de már korábban is fel kellett volna mondani a két tévé működését. Az ügyészségi vizsgálat Takács Albert helyettes ombudsman kezdeményezésére indult márciusban.

Az ORTT a legkorábban idén tavasszal dönthetett volna a szerződéshosszabbításról, nem tavaly, ráadásul csak akkor, ha a szolgáltatók nem követtek el eddig súlyos vagy ismétlődő törvénysértéseket. Márpedig a két tévét tucatnyi jogerős bírósági ítélet és mintegy 150 ORTT-határozat marasztalta el a médiatörvény megszegése miatt.

Az ORTT éves beszámolója szerint 2000-2005 között a tv2 3002 vélelmezett jogsértést követett el, az RTL Klub 1848-at. A tv2 2004-es éves beszámolóját az ORTT nem fogadta el, mert nem teljesítette vállalását, miszerint napi műsoridejének 32 százalékában közszolgálati műsort sugároz. A csatornára emiatt 10 millió forintos kötbért is kiszabtak, további hatmilliót meg azért, mert a reklámok meghaladták a napi 15 százalék műsoridőt, emellett 4,5 milliót azért, mert rosszul alkalmazta a korhatárkarikát.

A szakértők szerint valószínűleg a tévéknek nem kell a szerződésbontástól tartani, de megtörténhet, hogy az ügyészség pert indít, ha nem veszi figyelembe az ORTT a felszólítását.