Állampolgári bejelentésre a Panaszbizottság megvizsgálta a Magyar Rádió Zrt. 2006. május 4-én sugárzott “Reggeli Krónika” című műsorszámát és annak ismétlését; a műsorvezető Nagy Gáspár költő születésnapjára hivatkozva a költő egy-egy idézetével kezdte a műsorszámot és ez a panaszos véleménye szerint etikailag kifogásolható.

A Panaszbizottság egyhangú véleménye, hogy a műsorszolgáltató eljárása a panasz tárgyát képező közléssel kapcsolatosan erősen kifogásolható, tekintettel arra, hogy a reggeli hírműsor előtt mottóként is felfogható idézetek, szövegkörnyezetükből kiragadva, olyan jelentés-tartalommal telítődhetnek, melyek értelmezése sokakban kelthet visszásságot.

A Panaszbizottság megállapította, hogy mind a 2006. május 4-én 7 órakor, mind a 8 órakor sugárzott “Reggeli Krónika” című műsorszám egy-egy Nagy Gáspár idézettel indult, melyet a szerkesztő Németh Miklós Attila olvasott fel, majd ismertette, hogy a születésnapját ünneplő Kossuth és József Attila-díjas költő mely versét idézte. A 7 órakor kezdődő Krónika az alábbi idézettel indult: “Amikor egy ország bűzlik az erkölcsi hullák szagától, ott és akkor óvatosan kell levegőt venni . . .”

A Panaszbizottság véleménye szerint erősen kifogásolható, ha a szerkesztői szabadságot kihasználva, egy elismert költő életműve mögé bújva, szövegkörnyezetéből kiragadott idézetek felhasználásával, kvázi véleményezi a műsorszerkesztő a napi híranyagot.