A pénzügyi és számviteli jog sok országban nem valósítja meg kellőképpen a szellemi tulajdonjogok védelmével járó költségek világos rendezését. Franciaország most egy átfogó jogalkotási program keretében rendezte a kérdéskört.

Az új szabályozásnak azonban máris megvannak a maga hiányosságai, hiszen a tervrajzokra és a formatervezési mintaoltalomra nem határozott meg pontos számviteli és pénzügyi rendelkezéseket, így a jogalkalmazók a védjegyjogi szabályozást ültetik át analóg módon a gyakorlatba.

A jogszabálycsomag eredményeképpen mégis egységes szabályozás vonatkozik a legtöbb iparjogvédelmi alkotások vállalati pénzügyekben történő elhelyezésére. Számviteli szempontból külön kezelendő például a vállalat által kidolgozott védjegyek, formatervezési minták és tervrajzok azoktól, melyeket az adott gazdasági társaság külső forrásból vásárolt. A saját iparjogvédett alkotások fejlesztési költségei így a vállalat saját költségének részét képzik az eredeti jelleg vizsgálata és a nyilvántartásba vétel pénzügyi vonatkozásaival együtt. A fentiekhez hasonlóan az védelmi időszak meghosszabbítása szintén levonható a költségekből, éppúgy, mint a doménnevek regisztrációs terhei.