Az uniós állam- és kormányfők találkozója előtt egy nappal, nagy többséggel állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament Románia és Bulgária EU-csatlakozásáról.

A szöveg szerint Bulgária és Románia is jelentős haladást ért el, azonban mindkét országnak haladéktalanul lépéseket kell tennie a hiányosságok kijavítására, hogy 2007. január 1-jén csatlakozhasson az unióhoz.

Az EP felszólítja az uniós állam- és kormányfőket, hogy június 15–16-i csúcstalálkozójukon tartsák fenn a Bulgária és Románia Európai Unióhoz történő 2007. január 1-jei csatlakozására vonatkozó kötelezettségvállalásukat, ha a két ország erre készen áll. Az állásfoglalás figyelmeztet: ehhez a bolgár és a román kormánynak a hátralévő hónapokban konkrét eredményeket kell felmutatnia.

Az Európai Parlament a következő területeken vár előrelépést Bukaresttől és Szófiától:

  • az igazságügyi rendszer reformjának megszilárdítása
  • az igazságszolgáltatás átláthatóságának, hatékonyságának és pártatlanságának előmozdítása
  • a korrupció elleni küzdelem
  • a szervezett bűnözés elleni küzdelem
  • az emberkereskedelem elleni küzdelem
  • roma közösségek társadalmi integrációjának lényeges előmozdítása, különösen a lakhatás, az egészségügyi ellátás, az oktatás és a munkanélküliség terén

A képviselők – bár mindkét országot saját eredményei szerint bírálnák el – örömmel vennék, ha a Románia és Bulgária „együtt és ugyanazon a napon léphetne be az Európai Unióba”.

Az EP felszólítja a tagállamokat, hogy a tervek szerint fejezzék be Bulgária és Románia csatlakozásának ratifikációs eljárását.

Az állásfoglalás tervezetének egyik előterjesztője a szocialista Dobolyi Alexandra volt.