Az új kormánystruktúrához új jogosítványok járnak a minisztereknek és az államtitkároknak

Az új kormánystruktúrához új jogosítványok járnak a minisztereknek és az államtitkároknak – jelentette be Szilvásy György kancelláriaminiszter. A reform értelmében a miniszterek vezetési feladatai kiterjedtebbek lesznek. Az államtitkár a miniszter “érdemi helyettese” lesz, helyettesítheti a tárca vezetőjét a parlamentben. A tárcáknál egy államtitkár lesz, a szakállamtitkárok száma minisztériumonként legfeljebb öt lehet, és őket nem politikai, hanem valóban szakmai alapon választják.

Személyeken túl a központi költségvetési szervek is áldozatául esnek a reformoknak, így a 820, többségében közalapítványt, kht-t, gazdasági társaságot alakítanak át, szüntetnek meg vagy egyesítenek. “Ennek eredményeként hatékonyságnövelést várunk, másodlagosan pedig több tízmilliárd forint költségcsökkenést” – közölte Szilvásy, hozzátéve, hogy fél év múlva mintegy 200-250 milliárd forint értékű állami ingatlant értékesítenek.

A régi épületek értékesítéséből származó bevételt adósságcsökkentésre fordítaná a kormány. Az így bekövetkezett kamatmegtakarítás önmagában finanszírozza majd a következő években az üzemeltetési költségeket, bérleti díjakat, amely magánbefektetői közreműködéssel létrejövő épületállományban lesz lehetséges.

Sajtóhírek szerint Danks Emese, a Tesco Rt. szóvivője a legesélyesebb pillanatnyilag a kormányszóvivői posztra. A hírre reagálva Gál J. Zoltán a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára csak annyit mondott: a kormányszóvivőt Batiz Andrásnak hívják.