A hét legfontosabb eseménye George W. Bush bécsi és budapesti látogatása és az EU-USA csúcs lesz. Az Európai Parlamentben bizottsági hetet tartanak, s várhatóan sor kerül az első nyilvános tanácsülésre is: a mezőgazdasági miniszterek találkozóját élőben közvetítik.

Az amerikai elnök szerdán (2006. június 21.) vesz részt azon a találkozón, melynek előkészített következtetésein már hetek óta dolgoznak amerikai és európai diplomaták. Nehéz a megállapodás azonban, az ellentmondásosabb szövegrészletekről, például az Iránról szóló részekről, illetve az amerikai terrorizmus elleni harc támogatásáról.

Az EU-USA csúcson szó lesz a WTO tárgyalásokról és az iráni atomdossziéról is és az EU feltehetőleg újra felhozza a guantanamói fogolytábor bezárásának ügyét.

A találkozón az EU-t Wolfgang Schüssel osztrák kancellár, az EU soros elnöke, Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint Javier Solana, az EU külpolitikai főmegbízottja képviseli majd.

A mezőgazdasági miniszterek találkozóján hétfőn (2006. június 19.) az Európai Bizottság a WTO tárgyalások állásáról, valamint a madárinfluenzáról tájékoztatja a tagállamok szakminisztereit. A miniszterek várhatóan rábólintanak a 2007-2013-as vidékfejlesztési költségvetésre is (69.75 milliárd euró), melyet az osztrák elnökség alkudott ki.

A mezőgazdasági miniszterek valószínűleg a nyilvánosság előtt vitáznak a madárinfluenzáról és az állatjóléti intézkedésekről.

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben a múlt heti plenáris ülés után, bizottsági hetet tartanak. Olli Rehn bővítési biztos kedden (2006. június 20.) a külügyi bizottság előtt jelenik meg. A meghallgatás fő témája a török csatlakozási folyamat, melyről a jövő hónapban szavaz. A képviselők azonban várhatóan figyelembe veszik a török miniszterelnök pénteki kijelentését (2006. június 16.), amely szerint Törökország továbbra sem enged területére ciprusi hajókat és repülőgépeket.

A külügyi bizottság előtt csütörtökön (2006. június 22.) jelenik meg Sali Berisha albán kormányfő. Az ülés fő témája a múlt héten aláírt EU-albán társulási szerződés lesz.

Az osztrák kancellár kedden az EU csúcs eredményeiről számol be a képviselőknek, míg szerdán Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke szokásos euróövezeti értékelését mondja el a gazdasági bizottságban.

Európai Bizottság

Neelie Kroes versenypolitikáért felelős biztos ezen a héten teszi közzé a Suez és a Gaz de France egyesüléséről szóló értékelést. A nagy vihart kavart ügyben Párizs megakadályozta, hogy az olasz Enel vásárolja meg a Suez céget. Kroes most azt vizsgálja, hogy a két cég egyesülésével nem kerül-e monopolhelyzetbe Belgiumban, ahol számos érdekeltsége van.