A Közlekedési Főfelügyelet (KFF) május 30-án kiadta Magyarország első gépjárművezetői digitális tachográf kártyáját, amely egyike volt a kb. 37.000 db kibocsátásra váró digitális gépjárművezetői tachográf kártyának. A Pénzjegynyomda Zrt. által gyártott kártyához az elektronikus tanúsítványt Magyarország vezető hitelesítés-szolgáltatója, a NetLock Kft. szállította.

A megállapodás szerint ez év júniusától az elkövetkezendő öt év során további kb. 1000 – 1000 db ellenőri és műhelykártya, valamint több mint 12.000 db tulajdonosi/céges kártya kerül forgalomba az igényeknek megfelelően, amelyek tanúsítványait – mint Tagállami Aláírás-hitelesítő Hatóság – szintén a NetLock Kft. szolgáltatja.

A Pénzjegynyomda Zrt. kártyagyártási és megszemélyesítési fővállalkozásában és a Netlock Kft. tanúsítvány kiadásával megvalósuló projektnél a Közlekedési Főfelügyelet – az Európai Uniós irányelveknek megfelelően – mint Tagállami Hatóság lép fel. Miután a NetLock Kft. megszerezte ezirányú Szolgáltatási Szabályzatának EU-s jóváhagyását, Tagállami Aláírás-hitelesítő Hatóságnak, a Pénzjegynyomda Zrt.-t pedig Kártya-megszemélyesítő szervezetnek minősül. A projekt a KFF által megadott határidőre készült el.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Tagállami Aláírás-hitelesítő Hatóságként részt vállalhatunk a Közlekedési Főfelügyelet innovatív programjában, és május 30-án kibocsáthattuk az első digitális tachográf kártya működéséhez szükséges tanúsítványt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az új digitális tachográf rendszer kiválóan működik. Az átállás a Közlekedési Főfelügyelet gondos előkészítő munkájának köszönhetően zökkenőmentesen zajlott” – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója. „Az első digitális tachográf kártya megjelenése nem csak egy új projekt kezdete, hanem az első lépés az elektronikus aláírás alkalmazásának újabb területén. A projekt keretében vállalatunk a következő öt évben mintegy 51000 tanúsítványt bocsát ki a digitális tachográf kártyákhoz” – tette hozzá Rózsahegyi.

A digitális tachográfkártyák igénylésének folyamata
A digitális tachográf rendszerben a Közlekedési Főfelügyelettől folyamatosan érkező kártyamegszemélyesítési és tanúsítvány-kibocsátással kapcsolatos adatok a Pénzjegynyomda Zrt.-hez kerülnek, ahonnan azok egy része titkosított kommunikációval jut át a NetLock Kft.-hez. Itt történik meg a szükséges kulcsok és tanúsítványok generálása. A NetLock Kft. az elkészült tanúsítványokat a Pénzjegynyomda Zrt.-nek továbbítja, amely a tachográfkártyák gyártását, azok tanúsítványokkal való feltöltését, illetve a vizuális és elektronikus megszemélyesítést végzi. A chipkártyák tanúsítványokkal történő ellátásán túl, a kártyák elektronikus megszemélyesítéséhez kapcsolódóan a megszemélyesítő rendszer biztonságát szavatoló kulcsok, tanúsítványok teljes körű kezelését is a NetLock Kft. látja el. Az elkészült digitális tachográf kártyákat a Közlekedési Főfelügyelet – mint Kibocsátó Hatóság – közigazgatási eljárás keretében adja ki.

Bizalmasan kezelendő információk
A projekt kivitelezése során a személyes adatok védelme fokozott figyelmet kíván. Ennek érdekében a tanúsítványok kibocsátásához szükséges információk nem adhatók ki a felhasználók előzetes engedélye nélkül, vagy – ahol ez alkalmazható – a felhasználók munkáltatójának vagy képviselőjének engedélye nélkül, kivéve, ha a törvény ezt másképpen írja elő.1 A Tagállami Aláírás-hitelesítő Hatóság, és a Kártya-megszemélyesítő szervezet, vagy azok alvállalkozói tehát kötelesek bizalmasan kezelni a birtokukba kerülő minden személyes vagy szervezeti adatot.

„A NetLock Kft. több mint tízéves működése alatt mindig is kiemelt figyelmet fordítottunk az általunk kezelt adatok bizalmas kezelésére, az információk és a feldolgozási módszerek pontosságára, illetve arra, hogy szolgáltatásaink folyamatosan elérhetőek legyenek az adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés kizárásával” – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.
Vállalatunk és kiváló szakembergárdánk felkészült a Tagállami Aláírás-hitelesítő Hatósági feladatok elvégzésére, és a tachográf kártyák elektronikus tanúsítványokkal való ellátására, amely a nagy tömegű adatmennyiség feldolgozására képes teljesen automatizált informatikai rendszerünknek köszönhető” – tette hozzá Rózsahegyi.