Tíz éven belül a regisztrációs adót felváltaná az éves, uniós útadó, amely a gépkocsi szennyezési szintje szerint változna, és így ösztönözné a „tiszta” autók vásárlását. Ez a lényege az Európai Bizottság új javaslatának, melyről az Európai Parlament a következő plenáris ülésen folytat majd vitát.

A javaslat szerint az unión belül a gépkocsiadók csökkentése egyre inkább az adott jármű környezetszennyezési szintjétől függene. Az ilyen „környezetbarát’” adók célja, hogy az autótulajdonosok vegyék figyelembe a szennyezés költségeit is a járművek fenntartási költségében. A testület a környezetbarát autókra kisebb adót vetne ki.

Egy környezetbarát autó vásárlása és fenntartása egyaránt olcsóbb lehet. A belső piacnak köszönhetően már ma is mindenki szabadon vásárolhat gépkocsit bármelyik tagállamban, az euró bevezetése óta pedig az árak összehasonlítása is könnyebb lett. A 25 tagállamban azonban a regisztrációs adók szintje nullától 180 százalékig terjed. A Parlament által támogatott javaslat tíz éven belül eltörölné a regisztrációs adót, és így nem a vásárlás, hanem a használat helyszíne szerint kellene adózni. Megszűnne a dupla adóztatás: csak a helyi tagállam éves útadóját kell majd fizetni.

A gyártók számára az új rendszer hatékonyabb gazdálkodást enged meg, hiszen nem kell tovább figyelembe venniük a különböző nemzeti adórendszerek miatt eltérő technikai szabványokat (például más-más környezetvédelmi szempontokat). Egy ilyen egységes piac megkönnyíti a terjesztést, és olcsóbb árakhoz vezethet.

Az új rendszer tíz év múlva léphet életbe. A képviselők támogatták, hogy az átmeneti időszakban a dupla adóztatás által sújtott fogyasztók kártérítést kaphassanak. A képviselők megegyeztek a semleges költségvetés elvében is, amely szerint a regisztrációs adó az útadóval való kiváltása nem csökkenti a tagállamok összbevételét.

Június 21-én a Parlament gazdasági és monetáris ügyek szakbizottsága egyetértését adta a bizottsági javaslathoz, de a képviselők még radikálisabb változásokat kívánnak: szerintük nem csak a CO2-kibocsátást, hanem más környezetszennyezést is figyelembe kellene venni.

A Tanács egyhangúlag dönt az ügyről, a Parlament plenáris ülése júliusban véleményezi a kérdést.