Az EU megakasztotta a török csatlakozási tárgyalásokat, míg zöld utat adott a Horvátországnak.

A csatlakozási tárgyalásokat vezénylő (még ezen a héten osztrák) elnökség engedélyezte Zágrábnak, hogy ismertesse tárgyalási álláspontját a vámunió terén, ám a versenypiaci fejezetet csak akkor nyitják meg, ha Horvátország az acélipar és a hajógyártás állami támogatásait a megengedett mértékre csökkenti.

Törökország ezzel szemben továbbléphetett a versenypiaci fejezetben, de az EU addig nem nyitja meg a vámunióról szóló tárgyalásokat, amíg Ankara be nem engedi kikötőibe és repülőtereire a ciprusi hajókat, illetve repülőket. Törökország az Ankarai megállapodás teljesítését az észak-ciprusi terület gazdasági szankciók alól való felmentéséhez köti.

Ibrahim Gambari, ENSZ főképviselő szerdán (2006. június 28.) bejelentette, hogy júliusban a térségbe látogat, hogy megvizsgálja a béketárgyalások felújításának lehetőségét.

Az EU azonban már világossá tette, hogy nem vár a béke megállapodásra, Törökországnak azonnal be kell tartania a korábbi megegyezést. A Bizottság ősszel jelentést tesz közzé Ankara fejlődéséről és egyes források szerint több tisztviselő és politikus is azon az állásponton van, hogy addig be kell fagyasztani a tárgyalásokat Törökországgal, míg az nem változtat Ciprussal kapcsolatos politikáján.