Nem választotta meg az Országgyűlés Horányi Miklóst legfőbb ügyésznek. A szegedi főügyészt Sólyom László még az országgyűlési választások előtt javasolta a posztra. Az MSZP és az SZDSZ frakciója előre jelezte, hogy nem fogják támogatni Horányi jelölését. A Fidesz elfogadhatatlannak, az MDF sajnálatosnak tartja a döntést. A legfőbb ügyész választásról Sólyom László beszédével.

A köztársasági elnök szerint Horányi Miklós szakmailag és emberileg is alkalmas az ügyészi szervezet alkotmányos, pártatlan és hatékony vezetésére, éppen ezért javasolta az Országgyűlésnek, hogy őt válasszák meg legfőbb ügyésznek. Sólyom László úgy vélte: olyan jelöltet állított, aki alappal számíthat arra, hogy bármely politikai párt képviselői megválasztják.

Nem így történt. Horányi Miklós megválasztását 154-en támogatták ugyan, de ez kevés volt a 194 ellenszavazattal és az öt érvénytelen vokssal szemben.

Az MSZP és az SZDSZ frakciója előre jelezte, hogy nem fogják támogatni Horányi Miklós jelölését. Mindkét képviselői csoport azzal indokolta döntését: nem látják megfelelőnek arra, hogy visszaállítsa a legfőbb ügyészség tekintélyét. Horányi erre a döntésre számított, de nem tartja megalapozottnak az MSZP és az SZDSZ érveit. – Mindig megpróbáltam elkerülni a politikát, de a politika nem került el engem. Ez is csak azt erősíti, hogy távol kell tartani a politikát az igazságszolgáltatástól – kommentálta a történteket a szegedi főügyész.

Sólyom László megerősítette korábbi véleményét Horányi emberi és szakmai alkalmasságáról, s hozzátette: alkotmányos volt a jelölés is. A legfőbb ügyészi posztra az elnök új személyt javasol, de kitart az álláspontja mellett, s ezúttal sem fog egyeztetni a parlamenti pártok képviselőivel.

  • Gyurcsány Ferenc hetek óta az alkotmányosságról beszél, erre nem szavazza meg a jelöltet, ismét kellemetlen helyzetbe hozva ezzel a köztársasági elnököt – kommentálta a történteket Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Polgári demokráciában elfogadhatatlan, hogy a koalíciós többség leszavazta a parlamentben azt a személyt, akit a köztársasági elnök javasolt a legfőbb ügyészi posztra – tette hozzá Navracsics. A Fidesz frakcióvezetője a kudarcos választás után úgy nyilatkozott: a koalíciós többség a köztársasági elnök szakmai jelölése után hónapokkal, “hajánál előrángatott” okok miatt szavazta le Horányi Mikóst. Szerinte Sólyom László jelöltjének leszavazása sem szakmailag, sem erkölcsileg nem indokolt.

Az MDF szerint emberileg és szakmailag is sajnálatos, hogy a köztársasági elnök jelöltjét az Országgyűlés leszavazta. Dávid Ibolya, pártelnök szerint Horányi Miklós a “politika áldozatává vált.” A politikus szerint előbb-utóbb ez történik, de sajnálatos, hogy Horányi Miklóssal ez már jelöltként megtörtént.


Sólyom László köztársasági elnök felszólalása
a legfőbb ügyész megválasztását megelőzően az Országgyűlés ülésén

Tisztelt Országgyűlés!

Olyan választás előtt áll az Országgyűlés, amely nagy hatással lesz az ügyészség és azon keresztül az egész igazságszolgáltatás pártatlan működésére, és e szervek megítélésére a közvéleményben.
Az elmúlt évek után az ügyészség elemi érdeke, hogy az Alkotmányban előírt függetlensége és pártatlansága mind az országgyűlési pártok mindegyike, mind pedig a közvélemény számára megkérdőjelezhetetlen legyen. Ez egyben minden párt érdeke is. Ezért a legfőbb ügyész személyére úgy tettem javaslatot, hogy a jelölés független legyen a politikai erőviszonyoktól.
A jelölt nevét még a választások előtt közöltem az Országgyűléssel, amikor még senki nem tudhatta, mely pártok fognak többséget alkotni a Parlamentben. Olyan jelöltet állítottam, aki alappal számíthat arra, hogy bármely politikai párt képviselői megválasztására szavaznak.

Másrészt ki akartam zárni, hogy akár utólag is felmerülhessen, hogy a jelöltet egy zárt ajtók mögötti egyeztetésen valamelyik párt javasolta volna, vagy hogy támogatása fejében bármelyik párt a jelölttől szervezeti vagy személyi intézkedéseket várt volna el. A jövendő legfőbb ügyésszel szemben ugyanis mind az őt jelölő köztársasági elnök, mind az őt megválasztó képviselők vagy azok pártfrakciói kizárólag azt a követelményt támaszthatják, hogy az alkotmánynak és a törvényeknek megfelelően működjön. A jelöltnek erre kell szakmai teljesítményével és személyiségével, egész életútjával garanciát nyújtania.

Dr. Horányi Miklós szakmailag és emberileg is alkalmas az ügyészi szervezet alkotmányos, pártatlan és hatékony vezetésére. 24 évig volt ítélkező büntetőbíró, ebből 12 évet a Legfelsőbb Bíróság bírájaként szolgált; 20 éve a büntetőjog egyetemi oktatója. Polgári jogból szakjogászi képesítést szerzett, és egy évtizedes polgári jogi működést tudhat maga mögött. A vezetői készségét már bizonyította bírósági elnökként, majd egy multinacionális cég menedzsmentjében, s jelenleg a Szegedi Fellebviteli Főügyészség vezetőjeként. Javaslom ezért a Tisztelt Országgyűlésnek, hogy Horányi Miklóst válassza meg legfőbb ügyésznek.