A július 1-jén indult finn elnökség elsőként az Európai Bizottságot fogadja, bemutatja programját az Európai Parlamentben, majd a hét végén a szociális minisztereket látja vendégül Helsinkiben. Az Európai Parlament plenáris ülésén újra foglalkozik a CIA börtönök ügyével és a strukturális alapok felhasználásának szabályaival is. Az Európai Bizottság az EU-orosz kapcsolatokról tárgyal.

A finn kormány vasárnap (2006. július 2-3.) fogadja az Európai Bizottság tagjait. Még a héten sor kerül az első tanácsi ülésre is, a szociális miniszterek Helsinkiben találkoznak csütörtökön (2006. július 6-9.).

Európai Parlament

A képviselők hétfőn (2006. július 3.) a pénzmosás elleni harc jegyében vitáznak a banki átutalások szabályairól (Alvaro-jelentés) és harmadik olvasatban az elemek és akkumulátorok kötelező begyűjtéséről és újrafelhasználásáról (Blokland). Szintén hétfőn lesz napirenden a repülők környezetszennyezéséről szóló jelentés, amely támogatja a kerozinadó bevezetését (Lucas), valamint az EU alapvető jogokkal foglalkozó ügynökségének ügye is.

Kedden (2006. július 4.) a házelnök, Joseph Borrell és a frakcióvezetők szólalnak fel „A Franco-rezsim elítélése az államcsíny hetvenedik évfordulója alkalmából” címmel. Ez után az EP a strukturális alapok 2007-2013-as programjáról vitázik és szavaz. Az EU a hétéves időszakban 308 milliárd eurót, költségvetésének 35,7 százalékát fordítja erre a területre.

A finn kormányfő, Matti Vanhanen szerdán (2006. július 5.) mutatja be elnökségi programját. Az EP nyilatkozatot fogad el a palesztin helyzetről, és megvitatja a CIA állítólagos európai fogolyszállításaival és titkos börtöneivel foglalkozó parlamenti bizottság jelentését (Fava) is, melyről csütörtökön szavaz. A képviselők finn elnökségi és bizottsági jelentéseket hallgatnak meg a SWIFT cég tevékenységéről, amellyel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy nemzetközi átutalások személyes adatait átadta Washingtonnak.

Csütörtökön szavaz az EP a nem uniós országok EU-támogatásával foglalkozó jogszabályokról, így Szent-Iványi Istvánnak az előcsatlakozási alapról szóló jelentéséről is.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szokásos heti ülését Strasbourgban tartja (2006. július 4.). A találkozón szó lesz a fenntartható halászatról, a halállomány megőrzéséről, illetve visszaállításáról, valamint a gyermekek jogairól.

A biztosok megvitatják az EU-orosz kapcsolatok jövőjét is. A testület szeretne felhatalmazást kapni a tagállamoktól az Oroszországgal kötött partneri és együttműködési megállapodás újratárgyalására.

Az EU és Szerbia közötti feszültségek csökkentésének érdekében Olli Rehn bővítési biztos csütörtökön (2006. július 6.) Belgrádba utazik, ahol Vojislav Kostunica miniszterelnökkel, Boris Tadics elnökkel és montenegrói ellenzéki vezetőkkel is találkozik.