Valószínűleg mégsem farag a kormány az oktatási ombudsman jogaiból: az MSZP új módosító indítványa szerint a jogvédőnek valóban csak az elnevezése változna.

Az eddigi jogai és függetlensége megtartásával dolgozhatna tovább az oktatási ombudsman egy MSZP-s módosító indítvány szerint. Csak a titulusa változna: az oktatási jogok miniszteri biztosa elnevezéből eltűnne a tárca vezetőjére utaló szó.

Ezzel a nagyobbik kormánypárt lényegében visszalépett a biztosi hivatal “szétverésének” javaslatától. Az ombudsman posztját ugyanis gyakorlatilag megszüntette volna egy a kormány által múlt héten benyújtott indítvány. Ez ugyanis elvenné a biztosi hivatal költségvetési függetlenségét, a tárcának adná a jogot, hogy bezárja az irodát, és kikerült volna a törvényből az is, hogy az oktatási miniszternek rendeletben kell szabályoznia a hivatal jogait, eljárásrendjét. Mindezt megváltoztatná az új módosítás, melyet valószínüleg a szabad demokraták és az ellenzéki pártok is támogatnak majd.

Úgy tudjuk, a javaslatokat Hiller István oktatási miniszter “verte keresztül” pártján és a kormány egy részén. Az eredeti szándék mögött ugyanis kormányzati és igazságügyminisztériumi nyomás áll: az államreformról szóló tervek szerint minden miniszteri biztosi poszt megszűnt volna.

Hiller egyébként az eredeti javaslatok benyújtása óta mindvégig úgy nyilatkozott, elégedett Aáry-Tamás Lajos munkájával, így csak a titulusát változtatják meg az ombudsmannak, a feladatkörét nem.
Aáry-Tamás Lajos oktatási om-budsman azt mondta, az új javaslatban nincs számára aggályos pont. A biztos az eredeti indítványról korábban úgy nyilatkozott: annak hatályba lépése után szerinte nem lenne folytatható az eddigi hét év ombudsmani munkája.