A nemzetközi banki átutalásokat lebonyolító, brüsszeli székhelyű Swift-konzorcium rendszere által tárolt adatokhoz való amerikai hozzáféréssel kapcsolatban fogadott el állásfoglalást csütörtökön az EP.

„A SWIFT-rendszerből származó banki átutalásokkal kapcsolatos adatoknak az Egyesült Államok titkosszolgálatai által történt megszerzéséről” – ez a címe a parlament által csütörtökön 302-219-22 arányban elfogadott állásfoglalás-tervezetnek, amelyet a parlament szocialista, liberális, zöldpárti és egyesült baloldali frakciója terjesztett be. A néppártiak külön tervezetet készítettek, és a címben szerepel az „állítólagos” szó is. Ez utóbbi szövegtervezetet (amelyhez a Nemzetek Európája képviselőcsoport is csatlakozott) az EP elutasította.)

Az elfogadott szöveg szerint „az európai és amerikai média nemrégiben felfedte az Egyesült Államok kormánya által létrehozott, a terrorizmus finanszírozását követő program létezését, amely lehetővé tette az Egyesült Államok hatóságai számára, hogy hozzáférjenek a 200 országban több mint 8000 üzleti bankot (köztük több központi bankot) tömörítő, Belgiumban működő, iparági együttműködésen alapuló SWIFT-rendszerben (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) tárolt összes pénzügyi adathoz”.

A SWIFT-ben tárolt, az amerikai hatóságok által megszerzett információk több százezer európai polgárt érintenek, és ez egyebek mellett nagyszabású gazdasági és ipari kémkedést tesz lehetővé – áll a szövegben.

Az állásfoglalás szerint az EP veszélyeztetve érzi a magánélet és az adatok védelmét, és arra hívja fel a figyelmet, hogy „a személyes adatok harmadik országok részére történő átadására nemzeti és európai szintű adatvédelmi jogszabályok vonatkoznak, amelyek értelmében az adatok átadását minden esetben igazságügyi hatóságnak kell engedélyeznie”.

A szöveg elfogadásával a parlament követeli, hogy „az Európai Bizottság, a Tanács és az Európai Központi Bank szolgáljon alapos felvilágosítással arról, milyen mértékben volt tisztában a SWIFT és az USA kormánya közötti titkos megállapodással”.

A végül elutasított néppárti tervezet szerint az EP tudomásul vette volna Franco Frattini EU-biztos kijelentését, amely szerint az állítások, még ha igaznak is bizonyulnának, nem esnének a közösségi jog illetékességi körébe.