Az ellenzék – mint előre jelezte – nem szavazta meg tegnap az önkormányzati reformhoz kapcsolódó, kétharmados támogatást igénylő kormányjavaslatokat.

Hiába emlékeztette a szavazás előtt Kuncze Gábor, az SZDSZ és Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a Fidesz képviselőit a választás utáni, konstruktív ellenzékiséget ígérő kampánynyilatkozataikra, a legnagyobb ellenzéki párt nemet mondott az előterjesztésekre, a KDNP és az MDF úgyszintén. Leszavazták a többi között a Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter által benyújtott, regionális rendszerre való átállást előkészítő alkotmánymódosítást, így az unió támogatási rendszeréhez illeszkedő régiók helyett továbbra is maradnak a megyék és a megyei önkormányzatok.

Miután elbukott a javaslat, nem három, hanem a jelenlegi törvény szerint négy évre kapnak megbízást az őszi önkormányzati választáson megválasztott megyei közgyűlési képviselők, és az átállás miatti cikluseltolás nem érinti a tervezetben idén hat évre, 2012-ig megválasztani kívánt helyi önkormányzati képviselőket sem. A tervezet utóbbi két pontját egyébként az SZDSZ sem támogatta.
Nemmel szavaztak az ellenzéki padsorokban ülők az önkormányzati képviselők számának csökkentésére irányuló kormányjavaslatra is, noha a karcsúsítás a “kisebb állam” szlogennel hangsúlyos eleme volt a Fidesz kampányának. A módosítás nélkül októberben ugyanannyi szék marad a főváros és a megyei közgyűlések üléstermeiben, mint korábban. Igaz, a megyei és települési döntéshozók létszámát a kormány sem csökkentette volna radikálisan – egyebek között ez volt az egyik hivatalos indoka annak, hogy a Fidesz elutasította a korábban még támogatandónak tartott kezdeményezést.

Kovács Zoltán, a Fidesz önkormányzati politikusa frakciója nevében már a szavazás előtt egyértelművé tette: egy radikálisabb létszámcsökkentést megszavaztak volna, ám azt nevetségesnek tartják, hogy a nagy ívű reformok és a takarékoskodás jegyében mindössze 183 embertől vált volna meg az állam a huszonhétezres önkormányzati szférából.

Sokhetes hagyományt folytatva, elsőként tegnap is a kormány megszorító tervei miatt csapott össze a miniszterelnök a frakciók szónokaival napirend előtt. Gyurcsány Ferenc röviden kitért a tervezett szigorításokra. “A kritika és az ellenvetés elhallatszik a kormányhoz, de az utcán ritkán lehet megállapodni” – utalt a hét végi kormányellenes tüntetésekre, demonstrációk helyett együttműködésre kérve minden érintettet, pártot, szociális partnert és civil szervezetet.
A már-már szokásos heves indulatokat kiváltó miniszterelnöki felszólalás után Szili Katalin házelnök szinte folyamatos csengőrázásra és rendreutasításra kényszerült – először amikor a fideszes Csampa Zsolt ledisznózta az ’56-os megemlékezések kapcsán felszólaló Mécs Imrét (újságírói kérdésre később ezt határozottan tagadta). Ezután a kormányfőt kérdező fideszes Rogán Antalt intette meg a házelnök, amiért egy szakállas Móricka-viccel igyekezett példázni a kormányzati megszorítások hatását.