Az Európai Bizottság, később meghatározandó ideig, napi 2 millió eurós bírsággal sújthatja a világ legnagyobb számítógépprogram-gyártóját, az amerikai Microsoftot, mert nem hajtotta végre az EU 2004-es figyelmeztetését, hogy jobban ossza meg a piacon csaknem egyeduralkodó Windows-kezelőrendszer műszaki adatait a konkurenciával.

Az EU-bizottság 2004-ben, piaci túlsúllyal való visszaélés címén, 497 millió eurós bírságot szabott ki a Microsoftra. Abban az évben a cégnek 8,2 milliárd eurónak megfelelő adózott eredménye volt, úgyhogy a versenytársak kevesellték a büntetést, annál is inkább, mert szerintük a Microsoft azóta sem tett eleget kötelezettségének.

Az új büntetéshez az EU-tagországok egyetértése szükséges, de ezt már július 3-án megadták, így a brüsszeli bizottságra a részletek kidolgozása vár. Előzetes jelentések szerint a bizottság ezt hétfőn megteszi.

A napi büntetést várhatóan tavaly december 15-re visszamenő hatállyal szabják ki, és addig tart, amíg a Microsoft nem tesz eleget a felszólításnak, illetve, ellenkező esetben, amíg a bizottság nem emeli a tételt. A vonatkozó EU-szabályozás szerint a Microsoft a napi világforgalma 5 százalékának erejéig büntethető, ez napi 5,5 millió eurónak megfelelő összeg.
A Microsoft fő európai ügyvédje, Horacio Gutierrez korábban azt mondta, hogy a cég amerikai, redmondi központjában háromszáz mérnök éjt nappallá téve csak azon dolgozik, miként teljesíthetnék az EU-bizottság követelését. Elmondta: a cégnél márciusig egyszerűen nem tudták, mit akar az EU. Utána a vállalat és a brüsszeli bizottság megállapodott egy menetrendben, amely szerint hét csomagban adják át a kívánt műszaki dokumentációt. Azóta az átadás rendben zajlik, az utolsó csomag határideje július 18-a. Ehhez képest a napi bírságot úgy tekintik, mint egyezménysértést az EU-részéről.