Az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott ( 29 éves bonyhádi férfi) 2004. májusa óta a Pécsváradi Rendőrörsön teljesített szolgálatot. 2005. május 23-án kollégáival Mecseknádasdon végeztek sebességmérő műszeres forgalom-ellenőrzést. A vádlott a Mecseknádasd belterületén található buszmegállóban tartózkodott, ahol a Budapest felé tartó forgalmat állította meg. A buszmegálló a mérőkocsi helyéről nem volt látható.

A mérőkocsiban tartózkodó rendőr jelezte a vádlottnak, hogy egy gépkocsi 98km/h sebességgel közlekedik Mecseknádasd belterületén. A vádlott a gépkocsit megállította és igazoltatta a gépkocsi vezetőjét. Közölte vele, hogy jelentősen túllépte a megengedett sebességet és felhívta a figyelmét a lehetséges következményekre, azonban felajánlotta, hogy a helyszínen számára fizetett 20.000 forint ellenében a további intézkedéstől eltekint. A gépkocsi vezetője nem rendelkezett a megjelölt pénzösszeggel, ezért kérésére a vádlott útbaigazította a helyi takarékszövetkezethez, ahol készpénzt vett fel, majd visszatérve a vádlotthoz átadta neki a kért összeget.

A gépkocsi vezetőjét ugyanazon a napon Pakson is megállították a rendőrök a megengedett sebesség túllépése miatt, ahol elmondta a Mecseknádasdon történteket az intézkedő rendőröknek. Ezt követően a Paksi Rendőrkapitányság jelzéssel élt a Baranya Megyei Rendőrfőkapitány felé, aki azonnali kivizsgálást rendelt el az ügyben.

A Baranya Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettében, ezért őt 1 évi börtönre, mellékbüntetésül 80.000 forint pénzmellékbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtábla Dr. Makai Lajos vezette büntető tanácsa további 20 ezer forint összegű vagyonelkobzást rendelt el, egyebekben a Baranya Megyei Bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.