A tavaszihoz hasonló botrányokra lehet számítani a nyár végén újrainduló kopogtatócédula-gyűjtéskor. A pártok “nem értek rá” változtatni az ajánlási gyakorlaton.

Nem motiválták az ajánlószelvény-gyűjtés gyakorlatának reformjára a pártokat a tavaszi kampány kopogtatócédula-botrányai. Bár a szelvényeket gyűjtő aktivisták megverése, fejbe lövése és a számtalan cédulamásolási eset után a választási hatóságok, az adatvédelmi biztos és Kuncze Gábor SZDSZ-elnök is felvetette, hogy változtatni kellene a jelenlegi gyakorlaton, a módosításra konkrét javaslat nem érkezett. Annak ellenére sem, hogy az most nem telne különösebb erőfeszítésbe, hiszen a gyűjtés módját szabályozó választási eljárási törvényt más okból épp most írja át a parlament.

“Sokkal fontosabb dolgaink voltak” – indokolták kormánypárti forrásaink, miért nem lett semmi a liberális pártelnök felvetéséből, hozzátéve: ha sikerülne is a pártoknak a szóba jöhető lehetőségekről megállapodniuk, a cédulagyűjtés alternatívái vagy továbbra sem zárnák ki a visszaéléseket, vagy tiltakoznának ellene a kisebb szervezetek.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője áprilisban az 1994-es önkormányzati választáson kipróbált ajánlóívek visszahozását vetette fel az üzérkedésre alkalmas ajánlószelvények helyett. Mivel a jelölteknek ezekkel ugyanúgy házalniuk kell, az aktivistákat érő atrocitásokat a módszer nem szüntetné meg, az átruházásból adódó visszaélések és az illegális adatgyűjtés kiszűrésére viszont alkalmas lehet. Szóba jöhetne még az ajánlószelvények személyes gyűjtést kiváltó postai visszaküldése vagy a polgármesteri hivatalban aláírható ajánlólapok lehetősége, ezek azonban olyan választói aktivitást feltételeznek, ami hazánkban maximum a pártok legelkötelezettebb törzsszavazóitól várható. A nemzetközi gyakorlatban ismert kauciós, a jelölt elkötelezettségét igazoló módszer miatt szakértők szerint a kisebb pártok kiáltanának alkotmánybíróságért, hiszen nyilván csak a tőkeerősebb szervezetek engedhetnék meg, hogy jelöltenként letegyenek egy bizonyos összeget.

A kopogtatócédulák megmaradásával a választóknak mozgalmas nyárutóra, az aktivistáknak még több incidensre kell felkészülniük, az önkormányzati választáson több jelölt mérkőzik egy-egy képviselő-testületi vagy polgármesteri székért, mint ahánynak a parlamenti választáson gyűjtöttek szelvényeket.