Az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (23 éves mohácsi férfi) 2003-tól egyre gyakrabban látogatta a játékgép termeket, ahol nyerő automatákon játszott és általában veszített, így anyagi helyzete megrendült. Munkáltatójától vásárolt egy flóbert pisztolyt, azzal a céllal, hogy kedvtelésből célba lőjön azzal.

2004 tavaszára kilátástalan anyagi helyzetbe került, ezért elhatározta, hogy rablással szerez pénzt. 2004. március 24-én Pécsett, egy a Ferencesek utcájában lévő valutaváltó helyiségbe ment, ahol a flóbert pisztolyt az alkalmazottra fogva arra szólította fel őt, hogy adja át neki az üzlethelyiségben lévő pénzt. Összesen mintegy 2,5 millió forintot adott át neki az alkalmazott forintban illetve devizában.

2004. április 19-én a Siklós-Máriagyűdön lévő postahivatalba ment a vádlott, ahol kivárva a megfelelő alkalmat, a flóbert pisztolyt az alkalmazottra fogta és felszólította őt a hivatalban lévő pénz átadására. Az alkalmazott közölte a vádlottal, hogy a postahivatalban pénz nincs, kis forgalmú hely lévén. A vádlott többszöri sikertelen felszólítás után távozott. A postahivatalban mintegy 250 ezer forint készpénz volt.

2004. augusztus 2-án a vádlott Budapestre utazott. Egy Váci utcai pénzváltó irodába ment, ahol pénzváltásról érdeklődve felmérte az üzlethelyiséget, majd távozott. Később visszatért,
azonban ekkor két alkalmazott tartózkodott az üzlethelyiségben, így ismét távozott, majd zárás előtt visszatért. Amikor az egyik alkalmazott távozott az üzlethelyiségből és csak a pénztáros maradt ott bement, majd a pisztolyt elővéve a pénztárban lévő pénz átadására szólította fel az alkalmazottat. A nő a fegyvert megpillantva sikoltozni kezdett és a vádlottra támadt, aki így a menekülés mellett döntött. Az üzlethelyiségből kilépve a másik alkalmazottal találta szembe magát. A vádlott mögött megjelenő és kiáltozó kolléganőjét látva megkísérelte feltartóztatnia a férfit, dulakodni kezdtek, de a vádlottnak sikerült elmenekülnie. A cselekmény idején a pénzváltóban legkevesebb 6,1 millió forint összeg volt.

A Baranya Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta 2 rendbeli jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás bűntettében, melyből 1 rendbelit kísérletként valósított meg, valamint 1 rendbeli fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérletében. Ezért őt a bíróság 9 évi fegyházra és 9 évi közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője részfelmentés, valamint enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtábla Dr. Makai Lajos vezette büntető tanácsa a Baranya Megyei Bíróság ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.