Az EP-képviselőket aggasztja, hogy egyes cégek együttműködnek bizonyos országok internetes cenzortevékenységében, emellett arra kérik a tagállamokat: ismételten kötelezzék el magukat az internet-használók jogainak védelme és a szólás szabadságának támogatása mellett.

A néppártiak, szocialisták, liberálisok, a zöldek, az Egységes Európai Baloldal/az Északi Zöld Baloldal, valamint a Nemzetek Európájáért Unió Képviselőcsoportja által szignált közös nyilatkozatban a képviselők felszólítják a Bizottságot, hogy hozzon létre egy magatartási kódexet, melyben a tagállamok elkötelezik magukat amellett, hogy nem vesznek részt a világhálón történő elnyomó tevékenységben.

A frakciók azt szorgalmazzák, hogy az EU az információs technológia fejlesztésére szánt segélyprogramjait attól tegye függővé, hogy az érintett országok elmozdítsák az internet-elérhetőség útjában álló akadályokat.

Kína mellett, amelyre különösen jellemző az effajta elnyomás, a nyilatkozat 14 másik országot nevez meg, melyek „az internetes szólásszabadság ellenségeinek” tekinthetők. Ezek a következők: Szaúd-Arábia, Fehéroroszország, Észak-Korea, Kuba, Irán, Líbia, Maldív-szigetek, Burma, Nepál, Üzbegisztán, Szíria, Tunézia, Türkmenisztán és Vietnám.

A képviselők konkrétan megnevezték azokat a cégeket, mint a Yahoo, a Google és a Microsoft, melyek belementek abba, hogy cenzúrázzák szolgáltatásaikat a kínai kormány utasításainak megfelelően. Más vállalatok, például a Secure Computing és a Fortinet, pedig ellátják a tunéziai és burmai kormányokat azokkal az eszközökkel, melyekkel cenzúrázhatják a világhálót.

A nyilatkozat egyebek között kitér arra is, hogy a kubai hálózatot a Telecom Italia működteti, a France Télécom leányvállalata, a Wanadoo pedig a közelmúltban jelentette be, hogy közös szolgáltatást indít a tunéziai Planet Tunisie szolgáltatóval, „miközben a tunéziai kormány úgy döntött, hogy elérhetetlenné teszi az összes ellenzéki oldalt” – kifogásolják a képviselők.