Az FBI egy olyan új, átfogó törvénytervezetet dolgozott ki, amely előírná az amerikai internetszolgáltatók számára, hogy a hálózati eszközök módosításával a hivatalos szervek számára nagyobb mértékben biztosítsanak titkos adatgyűjtési lehetőségeket.

A tervezetet egy múlt pénteken megrendezett tanácskozáson ismertették az ott megjelent kormányzati és gazdasági szereplőkkel. A törvényjavaslat szilárd alapokra helyezné az FBI internet-megfigyelésre irányuló törekvéseit, amely arra irányul, hogy a jelenleginél részletesebben térképezhesse fel a bűnözők és terroristák Voice over IP alkalmazásokon folytatott kommunikációját.

A titkos adatgyűjtést szabályozó jelenleg hatályos törvény még 1994-ben született (Communications Assistance for Law Enforcement Act, CALEA) és többen úgy látják, hogy az szövetségi nyomozóhatóság túllépte az abban kijelölt törvényi kereteket.

A jogszabálytervezet elfogadásáról szóló politikai konszenzus megszületését megnehezíti, hogy jelenleg is számos olyan bírósági eljárás van folyamatban, melynek kezdeményezői kifogásolják az amerikai biztonsági szervek utóbbi években megugrott internetes adatgyűjtésre irányuló tevékenységét.

A kiszivárgott értesülések szerint a jogszabály-változtatás a következő főbb változtatásokat tartalmazná:

  • a „routing” és „addressing” eszközöket gyártó vállalatok kötelesek lesznek olyan fejlesztéseket beépíteni termékeikbe, amelyek lehetőséget biztosítanak az internetes lehallgatás számára;
  • az internetszolgáltatók számára a törvény előírná, hogy adatforgalmukat folyamatosan figyeljék a VoIP hívások kiszűrése érdekében; és
  • az amerikai igazságügyi minisztérium a jövőben nem lenne köteles évente kiadni a lehallgatásokra vonatkozó statisztikai adatokat.

A Kongresszus eddig vonakodott attól, hogy törvényi szinten ismerje el a CALEA internetes megfigyelésre való alkalmazhatóságát és a piaci szereplők sem támogatják az ötletet, de az FBI javaslatát támogató kormányzati lobbi most keresztülviheti törekvéseit.

A törvénymódosítással kapcsolatos véleményüket kifejtő elemzők szerint a módosítások sértik az amerikai internetezők magánszférához való jogát.