Létszámstop léphet életbe az Európai Bizottság intézményeinél, ha a tagállamok kormányai elfogadják a 2007-es büdzsé lefaragását.

Az Állandó Képviselők Bizottságának ülésén 1,8 milliárd euróval csökkentették az EB tervezett jövő évi költségvetését. A COREPER összesen 130 millió eurót kíván lefaragni az Unió adminisztrációs költségeiből, a Bizottságot ebből 56 millió eurós megtakarítás érinti.

A Bizottságnak valószínűleg le kell mondania az EU újbóli bővítésének évére, 2007-re, tervezett 800 új eurokrata alkalmazásáról. Egyes források ugyanis arra figyelmeztetnek, ha elfogadják a tervezett lefaragásokat, 2007-ben nem tudnak majd új személyzetet felvenni. Más források úgy vélik, hogy bizonyos intézményekben, ahol a tagállamok kormányai képviseltetik magukat (pl. a Tanács), posztok fognak megszűnni, miután a hivatalnokokat nyugdíjazzák.

A létszámstop Lengyelországot is felháborította, hiszen ezen állásokat a Bizottság korábban az új tagállamoknak irányozta elő, ezzel biztosítva a megfelelő nemzeti arányokat az uniós intézményekben.

Róma és Madrid is Varsó mellé állt a lefaragások kérdésében, miután 600 millió euróval csökkenteni kívánják a legszegényebb régióknak juttatandó forrásokat is.

„Néhány tagállam valószínűleg aludt a COREPER ülések alatt, és csak a megszorításoknál ébredt fel”- mondta a megbeszélésekről közeli értesülésekkel rendelkező forrás.

A lefaragások komolyan érinthetik még a külügyekre, a kutatásra és a kommunikációra szánt kiadásokat is.

Parlamenti hivatalnokok szerint nem lesz túl sok értelme a Parlament és a finn elnökség közötti tárgyalások első fordulójának „A pénteki egyeztetések nem jelentik a megbeszélések kezdetét. Feltehetően csak egy ?Jó napot!? és egy ?Viszlát? fog elhangzani – mondta az egyik EP-tisztségviselő. – A Tanács nem akarja meghallani a Parlamentet.”

A Parlamentnek jóvá kell hagynia a 2007-es költségvetési kiadásokat a folytatáshoz, bár a képviselők legtöbbjét megdöbbentette az adminisztrációra, regionális segélyekre, oktatásra és kutatási projektekre szánt pénzek megkurtítása.