A francia kormány információs társadalommal foglalkozó kormányközi bizottsága (CISI) legutóbbi ülésén kiemelkedően fontosnak ítélte meg az online csalások (phishing) elleni küzdelmet.

A phishing-támadásokat végrehajtók a leggyakrabban bankok és elektronikus kereskedelemmel foglalkozó vállalatok honlapjainak álcázzák magukat, hiszen ezek hamisítása által lehet a legértékesebb információkhoz jutni. A csalók kéretlen levélben próbálják rávenni a címzetteket, hogy látogassanak el hamis weboldalakra, és ott adják meg különféle személyes vagy banki adataikat.

A CISI kezdeményezésére még idén megalakul Franciaországban egy olyan munkacsoport, melynek fő feladata az lesz, hogy 2006 végéig az érdekképviseleti szervek (különösen bankok és elektronikus kereskedelemmel foglalkozó weblapok) bevonásával elkészítse a legmegbízhatóbb egyedi azonosító rendszerekről szóló összefoglalóját. Jövőre pedig egy olyan országos médiakampány is várható, amely az állampolgárokban kívánja tudatosítani a digitális azonosítók használatával járó kockázatokat.

A phishing elleni küzdelem jegyében már megfigyelhető, hogy elsősorban a magas biztonsági kockázattal dolgozó szolgáltatók (bankok) és az elektronikus kereskedelmet lehetővé tevő oldalak igyekeznek a phishing-támadásokat kiszűrő biztonsági rendszereket alkalmazni. A francia kormány a jelenség büntetőjogi szankcionálását tervezve igyekszik tovább csökkenteni az online csalások számát.