A tagállamok többsége nem tudta teljesíteni ígéretét, hogy behozza lemaradását a belsőpiaci szabályok végrehajtásában, viszont Magyarország továbbra is a legjobbak közt van.

Megfordult az elmúlt évek pozitív trendje és 1,9 százalékra nőtt az ún. transzpozíciós deficit, vagyis az uniós piac működését szabályozó irányelvek ekkora részét nem vették át nemzeti szabályozásukba a tagállamok, a tavalyi 1,6 százalékhoz képest.

A tagállamok közül 14 tudta teljesíteni a célul kitűzött 1,5 százalékos vagy jobb arányt. Az új tagállamok jellemzően jobban állnak, átlagosan 1,5-tel, a régiek átlagosan 2,2-vel, de az újak lelkesedése az elmúlt félévben megcsappanni látszott, az Európai Bizottság szerint már korántsem számítanak automatikusa éltanulónak.

Magyarországra viszont továbbra is az, a szabályok átvételében továbbra is a harmadik az EU-ban, 1,1 százalékos hiánnyal. Az első Dánia, fél százalékkal, aztán Ciprus 1 százalékkal. De Dánia mellett csak Ciprus, Ausztria és Nagy-Britannia javított a teljesítményén, míg 19 tagállam rontott tavaly novemberhez képest. A legrosszabbul Luxemburg, Görögország, Olaszország és Portugália állnak.