Az EB büntetné az illegális munkavállalókat kizsákmányoló cégeket, annak érdekében, hogy megelőzzék a nemrégiben feltárt dél-olaszországi rabszolgatáborhoz hasonló eseteket.

A fekete munkavállalás visszaszorítása az egyik kulcsprioritása a szerdán (július 19-én) elfogadott, illegális bevándorlás elleni harccal kapcsolatos intézkedéscsomagnak. Franco Frattini bejelentette, vizsgálják egy olyan speciális uniós intézkedés bevezetését, mely „büntetné azokat az üzletembereket, akik elfogadják, bátorítják vagy aktívan támogatják a feketemunkát”.

Néhány tagállam már bevezetett bizonyos szankciókat az illegális munka visszaszorítására. A szankciók a munkaadók feketelistájától, közbeszerzésekből való kizárásuktól, büntetőjogi felelősségre vonásuktól egészen addig terjednek, hogy a munkáltatóknak meg kell téríteniük az általuk törvénytelenül foglalkoztatott, illegális bevándorlók hazaszállításának költségeit.

Frattini a fentiekhez hasonló közös uniós intézkedéscsomagot szeretne életbe léptetni a térségben.

A tagállamok vonzzák az illegális bevándorlókat

Brüsszel azzal érvel, hogy a jelenlegi fekete munkavégzésre való lehetőségek – főleg az építő-, a vendéglátó- és a textiliparban – nagyon vonzóak a bevándorlók számára.

A tagállamoknak szigorúbb ellenőrzést kellene életbe léptetniük, hogy megakadályozzák a be nem jelentett munkát, és keményebb szankciókkal kellene sújtani azokat a „kegyetlen” munkaadókat, akik kihasználják az illegális bevándorlókat. Az ilyen szankciók közös listája csak egy további eszköz lenne arra, hogy megakadályozzák ezt a jelenséget.

„Amennyiben az Unió nem tesz lépéseket az ügyben, minden marad a régiben” – jegyezte meg Frattini. A biztos szólt olyan esetekről, amelyben gyermekeket használtak ki. Külön gondot jelentenek azok az esetek, amikor a munkaadó bevándorlási hatóságoktól való félelme miatt a feketén dolgozók nem kapnak egészségügyi ellátást.