Újabb razziát tartottak a hatóságok, aminek eredményeként múlt héten lefoglalták az ország egyik, ha nem a legnagyobb kalóz ftp-szerverét, a “kenyeret” – írja a magyar p2pinfo.

Az oldal szerint múlt hét szerdán kapcsolták le a gépeket, és egyúttal házkutatást is tartottak legalább egy magánszemélynél.

A hazai kalózvilágban kenyér néven ismert szerver elméletileg több ezer gigabájt tartalomnak ad helyet, és jelentős, részben fizetős felhasználói táborral rendelkezett. A HWSW értesülései alapján a kenyérrel kapcsolatos razzia valóságos, ugyanakkor a rendőrség nem a főgépet találta meg, hanem “ártalmatlan gépeket” vittek el, a kenyér pedig elővigyázatosságból, esetleg félrevezetés céljából állt le. A leállás megfigyelhető a hazai internetes adatcsereközpont, a BIX forgalmában is.

A warezközösség természetesen nem fogadta pozitívan a híreket, mivel láthatóan kedvelik a kenyér tartalmát, állítólag ugyanis onnan “bármit hamar be lehet szerezni”. Ugyanakkor további nagy ftp-szerverek üzemelnek az országban, amelyek szintén több ezer gigabájtos tárkapacitással rendelkeznek. A szerverek vonzerejét az olcsóság mellett az adja, hogy számtalan esetben még az amerikai premiert megelőzően megtalálhatóak egyes filmek kópiái, hónapokkal előzve meg a magyar mozibemutatót, nem beszélve azokról a művekről, amelyek itthon hozzáférhetetlenek.

Mivel a magyar jog szerint az audio- és vizuális művek szigorúan magáncélú felhasználása nem törvényellenes magatartás, így a letöltőket nem érheti retorzió, mivel a szabad felhasználás jogával élnek. Ebből kifolyólag az érdekvédelmi szervezeteknek és a hatóságoknak a notórius megosztókra kell koncentrálniuk, mivel ugyanekkor az engedély nélküli megosztás már illegális.

Az üzemeltetők a felelősségre vonhatóság ellen többek között titkosítással és a merevlemez-tömbök szétszedésével tudnak védekezni, ami révén gyakorlatilag eltüntetik a bizonyítékokat. Emiatt a hatóságok igyekeznek a felhasználók egy részét is felkutatni, hogy tanúvallomásra vegyék rá őket. Ennek egyik módja, ha a szerverre csatlakozó gépek naplója nincs meg, az üzemeltető bankszámlaszámára érkező befizetések forrásainak kinyomozása

  • egyesek ugyanis elővigyázatlanul közvetlen bankszámlájukról utalják át az összeget, vagy esetleg megadják nevüket a befizetésnél.