A 100 milliárd forintos titokzatos idei költségvetési tétel mögött az áll, hogy a ferihegyi reptér üzemeltetéséből 2001-ben kiszorított kanadai cég várhatóan nyerni fog a Magyar Állammal szemben megindított perben – írják a mai lapok. Emellett más perek is folyamatban vannak, amelyek végén az államnak várhatóan szintén mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia.

A Népszabadság információi szerint az állam által várhatóan 1-2 hónapon belül fizetendő tétel mintegy 60-70 milliárd forint lehet. Ha az állam korábban peren kívül meg tudott volna egyezni a kanadai ADC céggel (melyet feltehetően politikai okokból senki semmert felvállalni), akkor lényegesen kisebb kifizetésre kényszerült volna. A döntés akár már augusztusban is megszülethet, a tét csaknem 50 millió dollár, ami jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 11 milliárd forint (arról nem ír a Napi Gazdaság, hogy ezen felül szó van-e kamatrészről is).

A Napi Gazdaság azt írja, hogy Ferihegy kapcsán több per is zajlik különböző bíróságokon, melyek végén a Magyar Állam kényszerülhet kifizetésekre. A Ferihegyi Utasterminál Fejlesztő (FUF) kft. például négy pert folytat közvetlenül a Budapest Airport Zrt. ellen. A négy eljárás közül a “fő pert” a FUF a magyar választott bíróságon 2005 decemberében indította, és van rá esély, hogy még idén eredmény születik ebben az ügyben. A Napi úgy tudja, hogy ennek a számlája meghaladja a 100 milliárd forintot.

Mindezek alapján elképzelhető, hogy a költségvetésben elkülönített 100 milliárdos keret (potenciális hiánynövelő tétel) nem is lesz elegendő.