Az Európai Parlament és az amerikai kongresszus után most az Amnesty International bírálja a vezető internetes cégeket, amiért azok Kínában nem kívánják érvényesíteni a demokratikus internetről vallott elveiket.

A nemzetközi civil szervezet Yahoo-t, a Google-t és a Mocrosoftot bíráló kiadványa azért is időszer, mert az amerikai képviselőház jelenleg is vizsgálja a Global Online Freedom Act elfogadásának lehetőségét. Ez a törvény olyan vállalatok elleni szankciók alkalmazását tenné lehetővé, akik az interneten cenzúrát alkalmazó országokban folytatnak kereskedelmet.

Az Amnesty International szerint a három vezető szoftvervállalat megalázkodik a komoly cenzúrát alkalmazó kínai kormány előtt, miközben hivatalos üzletpolitikájukban a szabad információáramlás mellett törnek lándzsát.

A Yahoo például még februárban adta ki azt a nyilatkozatát, melyben az információhoz való jog alkalmazását hirdeti, ugyanakkor a kínai Yahoo.cn oldalt a vállalat a kínai kormány információs szabadságot korlátozó ajánlásait követve alakították ki, korlátozva a kínai internetezők egyes oldalakhoz történő hozzáférését. Korábban több cikk is megjelent a világsajtóban, amely a Yahoo szerepét taglalta kínai újságírók bebörtönzésével kapcsolatban.

Az Amnesty International jelentésére adott válaszában a Google kijelentette, hogy a vállalat nagymértékben hozzájárul a kínai internetes társadalom fejlődéséhez – annak ellenére, hogy a kínai Google keresőmotorjába is különböző filtereket építettek be. A Microsoft nem kívánta kommentálni az Amnesty International jelentését.

A nemzetközi civil szervezet most az irrepressible.info oldal kialakításával kívánja megteremteni annak lehetőségét, hogy a világ internetezői aláírják a „szabad internet” kialakítása mellett állást foglaló petíciót.