Az EU igazságügyi és versenyképességi miniszterei ellentmondásos témákat feszegetnek a héten, mielőtt Brüsszel megkezdi szokásos augusztusi nyári szünetét.

A hétfői versenyképességi tanácsülésen a miniszterek a kutatásra költött pénzekről próbálnak megállapodni. A tagállamokat a nukleáris kutatások és az őssejtkutatás finanszírozása osztja meg, amelyekben azonban, a teljes költségvetés elfogadásához elengedhetetlen a megállapodás.

Ausztria nem támogatja, hogy a nukleáris energia előállítására vonatkozó kutatásokat is EU pénzből finanszírozzák, csak a nukleáris biztonság és a hulladék kezelés kutatás támogatását tarja elfogadhatónak.

Az őssejtkutatás témájában Lengyelország és Németország állnak vitában az északi országokkal. Az EP június közepén elutasította azt a módosító indítványt, amely megtiltotta volna, hogy olyan projekteket támogassanak, amelyekben embriókat, illetve embrionális sejteket használnak kutatási célokra.

A Parlament által jóváhagyott szöveg értelmében nem lennének finanszírozhatóak az emberi embriók klónozására irányuló kutatási tevékenységek, az ember genetikai örökségének módosítására irányuló olyan kutatási tevékenységek, amelyek örökölhetővé teszik az ilyen módosításokat, valamint az emberi embrióknak kizárólag kutatási célra vagy őssejt létrehozására történő előállítására irányuló kutatási tevékenységek, beleértve a sejtmag áthelyezést (somatic cell nuclear transfer). Az EP ugyanakkor úgy szavazott, hogy a felnőtt vagy embrionális őssejteken végzett kutatások „a tudományos javaslat és az érintett tagállam jogrendszerének függvényében” finanszírozhatóak legyenek. Az ilyen finanszírozási kérelemnek ugyanakkor „részleteznie kell azokat az engedélyeztetési és ellenőrzési intézkedéseket, amelyeket a tagállamok illetékes hatóságai tesznek meg” – írja a Parlamenti szöveg.

Ha hétfőn nem születik megállapodás a kutatással kapcsolatos ügyekben, az kihathat a jövő évi kutatási projektek finanszírozására is.

Az igazságügyi miniszterek hétfői brüsszeli találkozójának legfőbb témája a bevándorlás lesz. A Máltára és a spanyol Kanári-szigetekre Afrikából érkező menekültáradat hetek óta óriási problémát okoz. A miniszterek az Európai Bizottság a múlt heti javaslatát vitatják meg, amely szerint gyorsreagálású egységeket vetnének be az EU határok ellenőrzésére.

A miniszterek tárgyalnak az izraeli-libanoni konfliktus által gerjesztett menekültkérdésről is.

A Bizottság legközelebbi találkozóját szeptemberben tartják, míg az Európai Parlament következő ülésére augusztus végén kerül sor.