Egy új EU-jogszabály magas költségei miatt a nagy, Európában tevékenykedő külföldi cégek némelyike azt mérlegeli, hogy feladja a dolgozói részvények kibocsátásáról szóló terveit.

A külföldön bejegyzett cégek közel fele mondta azt, hogy az úgynevezett prospektus irányelv (ez az értékpapírok nyilvános kibocsátásakor vagy piaci bevezetésekor közzéteendő tájékoztatóról és a 2001/34/EK irányelv módosításáról szóló 2003/71/EK direktíva) miatt már nem igazán tudják fenntartani a dolgozói részvények kibocsátásáról szóló terveiket, egyötödük pedig azon gondolkozik, hogy megváltoztassa vagy megszüntesse ezt a rendszert – derül ki a Linklaters elnevezésű jogi cég tanulmányából.

Mindezek hatása olyan komoly, hogy lényegében kétségbe vonja a dolgozói részvény tulajdonlás jövőjét az EU-ban – vélekedik a jogi cég. Az irányelv egy éve lépett hatályba, és célja az, hogy felszabadítsa a tőkeáramlást az EU-ba és a tagállamok között. Janet Cooper, a Linklaters munkatársa szerint azonban a jogszabály éppen ellentétes hatást ért el: „Néhány cég annyira felbőszült, hogy feladják (ezt a tervet), ez pedig szörnyű csapás lenne az uniós dolgozók millióinak”.

A Linklaters becslése szerint személyenként és évente a részvények átlagértéke 5 ezer dollár körül mozog. A cég abban bizakodik, hogy megállapítása arra sarkallja majd a brüsszeli döntéshozókat, hogy részben felülvizsgálják az irányelvet, és egy olyan változatot dolgozzanak ki, mely nagyobb figyelmet fordít a dolgozói részvények birtoklására.