Az Európai Bizottság ma nyilvános konzultációt indított arról, hogy milyen veszélyekkel járhat a gyerekek számára a mobiltelefonok használata. Számítanak bármely érdekelt fél hozzászólására, így a gyermekek biztonságával foglalkozó, a szülőket és fogyasztókat képviselő szervezetek, a tartalomszolgáltatók, mobilhálózat-üzemeltetők, készülék- és hálózatgyártók, valamint a jogalkotók véleményére. A konzultáció 2006. október 16-ig áll nyitva.

„A mobiltelefon mindennapi életünk része. Ez nem csak a felnőttek esetében igaz, hanem a kamaszok, és egyre inkább a kisebb gyermekek esetében is. A mobil kommunikáció remek lehetőség az európai gazdaság és társadalom fejlődésére. Ugyanakkor a fiatalok védelmét biztosítani kell.” – mondta Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiáért felelős biztos. „Szerintem valamennyi szereplő: az ipar, a gyermekvédelem és a közintézmények egyforma felelősséggel tartozik a fiatalok védelméért a mobil kommunikáció során. Minél hatékonyabb az önszabályozás, annál kevésbé lesz szükség állami beavatkozásra.”

A most elindított konzultáció fő témái a kommunikációs tartalom és viselkedés, például a káros vagy jogellenes tartalmak kérdése, a zaklatás (durva üzenetek vagy képek terjesztése gyerekek körében) és a bizalmaskodás (amikor idegenek barátkoznak a gyerekekkel találkozás reményében), valamint az olyan esetek, amikor a gyerekek magánélethez való joga sérül, vagy kirívóan magas költségeket okoznak a szülőknek.

Az utóbbi néhány évben a gyermekek és a fiatalok körében ugrásszerűen megnőtt a mobiltelefonok használata, s ezzel párhuzamosan nőtt a telefonok teljesítménye is. Egy, az Eurobarometer által 2006 májusában végzett felmérés szerint a 12–13 éves európai fiatalok 70 %-a, a 8–9 évesek 23 %-a rendelkezik saját mobiltelefonnal. A készülékek ma már alkalmasak képüzenetek továbbítására, szórakoztatóelektronikai használatra (játékok, zene, filmek letöltésére), internet-hozzáférésre és helyalapú szolgáltatások igénybevételére.

A mobilszolgáltatások használatának növekedése egyértelműen az információs társadalom tagjai közötti kapcsolattartást segíti. A gyerekek számára azonban veszélyeket is rejt magában. A konzultáció célja, hogy a különböző érdekeltektől tényszerű információkat gyűjtsön a gyerekeket a mobil tartalomszolgáltatások használata során fenyegető veszélyekről, a lehetséges műszaki és szabályozási megoldásokról, és további, elsősorban európai szintű intézkedések lehetőségeiről.

A ma kezdődő konzultáció tulajdonképpen egy 2005 júniusában elindított folyamat része. Akkor a Biztonságosabb Internetért Fórum plenáris ülésén az ipar és gyermekjóléti szervezetek 200 képviselője jelent meg.

A Bizottság azt szeretné, ha az ilyen európai szintű párbeszéd olyan önszabályozást alakítana ki, amilyenre az egyes tagállamokban már van példa. Ezért a mobilszolgáltatók, civil szervezetek és más érdekeltek számos idevágó kezdeményezését támogatja.

A Biztonságosabb Internetért Fórum a Bizottság 1999 óta futó Biztonságosabb Internet programjának része. Ennek célja a tanárok és a szülők felkészítése (ismeretekkel és eszközökkel) a veszélytelen internet-használat biztosítására. A jelenlegi négyéves program (2005–2008) 45 millió eurós költségvetést fordíthat a jogellenes és ártalmas internetes tartalmak elleni küzdelemre. Felöleli a más eszközökkel, pl. a videofilmekkel való visszaélés elleni küzdelmet is, és nyíltan fellép a rasszizmus, valamint a nem kívánatos e-mailek (spam) ellen.

További információk: http://ec.europa.eu/saferinternet