Az Európai Parlament felhívta az Európai Bizottságot, hogy egy magatartáskódex kidolgozásával próbálja meg megakadályozni, hogy a Google-hez hasonló internetes nagyvállalatok támogassák egyes államok internetes cenzúra alkalmazását megvalósítani szándékozó törekvéseit.

A tanulmány elfogadott szövege egyúttal elítéli a kínai, észak-koreai és szaúdi kormányzatot, amiért politikai ellenfeleiket az interneten közzétett anyagok miatt üldözik és konkréten említi a Google-t a Yahoo-t és a Microsoftot, akik segítséget nyújtanak a számukra. Külön kitér a jelentés Kínára, ahol a kormánynak sikerült meggyőznie a gazdasági szereplőket arról, hogy támogassák a cenzúra fenntartását.

Az EP ugyanakkor nem képes közvetlen hatást gyakorolni a vállalatokra, ezért kérte fel a Bizottságot és a Miniszterek Tanácsát, hogy foglalkozzon a kérdéssel. A most elfogadott szöveg sem bír jogi kötőerővel, inkább a parlament elkötelezettségét fejezi ki az internetes szólásszabadság mellett.

Az európai képviselők egyúttal elítélték azoknak az újságíróknak a bebörtönzését, akiket interneten közzétett írásaik miatt börtönöztek be. Arra is szeretnék rávenni a kompetens európai szerveket, hogy a harmadik országok felé irányuló segélyek tekintetében vegyék figyelembe azt is, hogy ezekben az országokban az állampolgárok számára biztosított-e a szabad internet-hozzáférés.

Az Európai Parlament arra is számít továbbá, hogy a most elfogadott dokumentumot a tavaly év végi információs társadalom csúcsértekezleten bemutatott más javaslatokkal egyenértékűnek tekintik majd az államok, továbbá reményét fejezte ki, hogy azt a későbbiekben más nemzetközi szervek, így az ENSZ vagy a Nemzetközi Távközlési Unió is magáévá teszi majd.