Hét hónappal a készülő törvénytervezetek közzétételét előíró jogszabály életbelépése után még mindig akad minisztérium, amelyik fittyet hány az elektronikus információszabadságnak.

Januárban lépett életbe, több mint fél év elteltével mégis csak többé-kevésbé érvényesülnek az elektronikus információszabadságról szóló törvény előírásai. Az “átlátható állam” és az információkhoz való hozzáférés jegyében tavaly elfogadott jogszabály számos közérdekű adatcsoport mellett azt is előírja a tárcáknak, hogy a hatályos törvények mellett az előkészítés alatt álló tervezeteket és az azokhoz készült háttéranyagokat is jelenítsék meg honlapjukon.

A minisztériumok többsége betű szerint ugyan eleget tesz a követelménynek, felhasználóbarátnak a legkevésbé sem nevezhetők a többségükben almenük mélyére rejtett információk. Az előírással a Magyar Hírlap tárcakörképének tanúsága szerint két régi tárcából összevont új minisztérium, a szociális és munkaügyi, illetve az oktatási-kulturális birkózik meg a legnehezebben.

Előbbinél a tárcák közül egyedüliként nem is találni a hatályos törvények gyűjteményén kívül jogalkotásra vonatkozó információt, a közérdekű adatok alatt csak gazdálkodással és működéssel kapcsolatos szövegek szerepelnek. A hiányosság oka Schrancz Edit szóvivő tájékoztatása szerint, hogy csak a napokban készült el a minisztérium új honlapja. A lemaradt információk pótlására azonban, mint mondta, türelmi időt kértek, és néhány héten belül kiegészítik oldalukat.

Az Oktatási és Kulturális minisztérium www.om.hu alatt elérhető honlapján egyelőre csak az új oldal elkészültéig türelmet kérő és a két korábbi tárca főoldalára átirányító figyelmezetés jelentkezik. Utóbbiak közül az oktatási minisztériumén hiánytalanul megtalálhatók a készülő tervezetek, a volt kulturális tárca honlapján azonban csak hosszas kattintgatás után, almenük almenüjében bukkannak elő a keresett szövegek. A minisztérium honlapszerkesztője itt is arra tett ígéretet, hogy a hamarosan elkészülő új oldalon már a főmenüben elérhetők lesznek az információk.

Hasonlóra hivatkozott a véleményezendő tervezeteit szintén mélyre rejtő Honvédelmi Minisztérium illetékese is, aki szerint a tárca holnap életbelépő új szervezeti és működési szabályzata értelmében nemsokára a használhatóság és az e-nyilvánosság szempontjainak figyelembevételével alakítják át oldalaikat. Ha így lesz, a szerkesztőknek talán sikerül az oldalra egy üvegzseb-menüpontot is feltenniük – az ötszázezer forint feletti szerződések nyilvánosságát előíró törvény 2004-es életbelépése óta ugyanis ez volt az egyedüli kormányszerv, amely nem szerepeltette e közérdekű adatokat.

A többi minisztérium többé-kevésbé korrektül megfelel egyébként az e-nyilvánosság előírásainak. Igaz, a frissességgel néhol akadnak problémák – az önkormányzati és területfejlesztési tárca honlapján a májusi kormányváltás óta például a regionális átalakítás javaslatai helyett egyetlen, a kötelező kéményseprő-ipari szolgáltatásról szóló tervezet olvasható.

A leginkább felhasználóbarát minisztériumi honlap egyértelműen a gazdasági tárcáé, amely ömlesztett tervezethalmaz helyett szakáganként lebontva, áttekinthetően közli véleményezésre a készülő törvényeket.