Írországban emelkedhet az olyan közszolgáltatások díja, mint például a szemétgyűjtés, miután az Európai Bizottsági szabálysértési eljárást indított a szigetország ellen.

A Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Írországnak, amiért Dublin nem kezeli adóalanyként a közintézményeket. A hatodik áfa-irányelv szerint a közintézmények adóalanynak minősülnek egy sor esetben, valamint akkor, ha adómentességük a verseny jelentős torzulását eredményezné. Az ír közintézmények azonban a szigetország áfa-szabályozása szerint nem adókötelesek.

A Bizottság közleménye emlékeztet arra: az Európai Bíróság minapi ítélete megerősítette, hogy a közintézménnyel versenyben álló olyan magánjogi jogalany, aki vitatja, hogy ezen intézmény nem minősül adóalanynak, megalapozottan hivatkozhat a hatodik áfa-irányelv releváns előírásaira a magánjogi jogalany és a nemzeti adóhatóság közötti jogvitában.

Az indokolással ellátott vélemény kézhezvétele után az íreknek két hónapjuk van arra, hogy orvosolják a helyzetet. (Ez az ilyenkor szokásos jogsértési eljárás második szakasza, ezt követően már az Európai Bíróság a következő állomás.)

Akadnak olyan vélemények, melyek szerint ezek után egyes ír közszolgáltatások díjai akár 20 százalékkal is emelkedhetnek.