Korábban a Jogi Fórum is beszámolt arról, hogy Franciaországban nagy port vert fel az a jogszabály, amely megköveteli az internetes zeneszolgáltatóktól, hogy ne csak az általuk támogatott eszközökön lehessen hallgatni az általuk szolgáltatott zeneszámokat. A jogszabály alkotmányos felülvizsgálata most megváltoztatta a jogalkotó akaratát.

Az alkotmányos ügyekben eljáró Conseil Constitutionnel (Alkotmányos Tanács) úgy döntött, hogy komoly büntetésre számíthatnak azok, akikről bebizonyosodik, hogy feltörik az egyes számokhoz tartozó DRM-eket (DRM: digitális jogkezelő programok, melyek a letöltött tartalom részeként megakadályozzák azok másolását vagy lejátszását). A törvény ugyanis eredetileg megengedte, hogy a felhasználók akár maguk is átalakítsák a letöltött zeneszámokat az azok által nem támogatott eszközökön való lejátszás érdekében. Minderre azért volt szükség, mert például az Apple által működtetett iTunes-on keresztül letöltött zenéket kizárólag a szintén e gyártó által forgalmazott iPodokon lehetett lejátszani.

A döntés értelmében a jogkezelő programokat alkalmazó vállalatok ezentúl szabadon alkalmazhatnak DRM-eket, és ők dönthetnek arról is, hogy versenytársaikat milyen jogokat engednek termékeik fogyasztása tekintetében. A Tanács döntését abból vezette le, hogy az interoperabilitás fogalma nem volt kellő pontossággal meghatározott a törvényszövegben.

Az Alkotmányos Tanács döntött a fájlcserélők tekintetében is: az eredeti törvényszöveg relatíve alacsony bírság kilátásba helyezésével gyakorlatilag dekriminalizálta ezeket. Az alkotmányos felülvizsgálat eredményeként a helyzet úgy módosult, hogy feltöltésért járó 150 és a letöltésért kiszabható 38 eurós bírság helyett a letöltés bűncselekménnyé vált és a kalózok akár 500,000 euró pénzbüntetést kaphatnak.

A Tanács döntése keveseknek szolgál megelégedésére: az alkotókat tömörítő Spedidam nevű szervezet vezetője szerint a döntéssel az egyetlen valódi problémát, a szerzői jogvédett művek megosztását nem sikerült megoldani.