Az Európai Bizottság elszántan folytatja dohányzás elleni harcát, a cigizők diszkriminálását sem bánja. Idehaza ez utóbbival sokan nem értenek egyet, igaz, ilyen esetről sem hallott senki.

Vladimír Spidla, az Európai Bizottság (EB) esélyegyenlőségi kérdésekkel foglalkozó tagja nemrég azt válaszolta egy beadványra, hogy nem kifogásolható, ha egy álláshirdetésben az áll: dohányosok kíméljenek. Az EB is megerősítette egy állásfoglalásban, hogy nem sérti az európai antidiszkriminációs jogszabályokat, ha egy munkáltató azért nem alkalmaz valakit, mert az cigarettázik.

Nálunk ismeretlen a probléma

A munkára jelentkezők korát vagy nemét olykor kifogásolják a munkáltatók, de a dohányzó álláskeresők miatt még nem panaszkodtak – mondta a Fővárosi Munkaügyi központ igazgatója. Vass István szerint az álláshirdetésekben nem szokott szerepelni a dohányzásra vonatkozó kitétel, bár azt elismerte, ezt a szempontot kimondatlanul is jól lehet érvényesíteni. “Több jelentkező azonos képességei esetén a munkaadó kiválaszthatja a nemdohányzót” – mondta az igazgató. Ennek ellenére tapasztalatai szerint ma még nem általános a cégek füstellenes hozzáállása, bár a tendencia erősődik, elsősorban a szellemi munkakörökben. Vass István úgy véli, a folyamatban az is közrejátszik, hogy egyre több, új épületben tilos a dohányzás, így sok esetben nem is a munkáltató döntésén múlik, rágyújthat-e a dolgozó vagy sem.

Lukács Zsolt sem találkozott még olyan céggel, amely kimondottan nemdohányzó munkaerőt keresett volna. A Telkes Tanácsadó Zrt. fejvadász üzletágának vezetője szerint az állásinterjún, illetve a közvetítő cégnél a dohányos jelöltek igyekeznek “nem kidomborítani” szenvedélyüket. “A dohányosok eleve diszkriminatív helyzetben vannak a munkahelyükön, sok vállalat például tudatosan az épületen kívül alakítja ki a dohányzásra kijelölt helyet” – mondta Lukács Zsolt. Ennek ellenére nonszensznek tartja a dohányosokat támadó állásfoglalást, mivel úgy véli, nincs szoros összefüggés a füstölés és a teljesítmény között.

Furmann kontra Spidla

Ha valaki panaszt tenne amiatt, hogy elutasítják egy munkahelyen, mert dohányos, én továbbra is diszkriminatívnak minősíteném az adott cég fellépését – reagált az EB állásfoglalására Furmann Imre, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elnökhelyettese. Azt azért hozzátette: hivatalának még egyetlen cigarettázással összefüggő ügye sem volt. Furmann Imre felhívta a figyelmet arra, hogy az EB dohányzásról elhangzó nyilatkozatai nem kötelezőek a tagállamokra, inkább orientáló jellegűek, s a jövőbe mutatnak.

Az itthoni jog szerint kifejezetten lehetőséget kell biztosítani a munkahelyeken a dohányosoknak arra, hogy kulturált körülmények között rá tudjanak gyújtani. Speciális munkahelyeken, például vegyi üzemekben, elfogadható, ha nem lehet rágyújtani, ám pusztán az, hogy valaki dohányos, ilyen esetekben sem válhat a felvételt kizáró körülménnyé – vélekedett Furmann Imre. Évekkel ezelőtt egy intézmény fontolóra vette, hogy megjelöli azokat a szobákat, ahol dohányosok ülnek. Furmann szerint súlyos diszkrimináció lett volna, ha ez megtörténik.

Törvénymódosítás – más miatt

A magyar jogszabály egyébként húszféle védett tulajdonságot sorol fel, amelyek alapján tilos a hátrányos megkülönböztetés. Ezek közé tartozik egyebek mellett az életkor, a fogyatékosság, a nemzeti, etnikai, vallási politikai hovatartozás, szexuális orientáció – a dohányzó mivolt nem.

A leggyakoribb az életkor miatti diszkrimináció. A jelenlegi jogszabályok szerint ugyanakkor a hirdetés szövegébe bárki éppúgy beírhatja azt, hogy 25 évnél fiatalabb, nem roma munkaerőt keres, mint azt, hogy dohányosok kíméljenek. Az EBH hirdetésszövegek alapján egyelőre nem tud eljárni, csak akkor, ha a gyakorlatban már megvalósul a diszkrimináció.

Ugyanakkor, mint Furmann Imrétől megtudtuk, elkészült az álláshirdetéseket szigorító jogszabálytervezet, amely az év végén kerülhet a Parlament elé. Eszerint a húsz védett tulajdonságot az álláshirdetésekben sem szabad választási szempontként feltüntetni. Mindez ugyanakkor a dohányzásra nem vonatkozik.