A mobiltelefongyártók számára az utóbbi időben egyre fontosabbak az általuk gyártott készülékekre és az azokon futó alkalmazásokra vonatkozó szellemi tulajdonjogok, továbbá a belőlük származó jövedelmek. A Nokia és a Qualcomm vitáját követően most az Ericsson indított eljárást a Samsung ellen.

Az Ericsson Texas államban nyújtott be keresetét, melyben azt állítja, hogy az utóbbi jogtalanul bitorolja az Ericsson összesen tizenegy, CDMA, W-CDMA és GSM/EDGE szabadalmát.

A két multinacionális vállalat közötti jogvita idén már második a sorban. Februárban is a svéd vállalat indított eljárást a Samsung ellen azon az alapon, hogy a koreai cég nem újított meg egy 2002-ben kötött licenciaszerződést, amely ennek megfelelően lejárt és a Samsung így jogtalanul használja az Ericsson GSM/GPRS/EDGE szabadalmait.

Szakértők szerint ezek a viták gyakorlatilag a piac gyártók és a piac igényeinek változásait tükrözik. A vállalatok egyre fontosabbnak tartják, hogy a technológiai fejlesztések után őket megillető jogdíjakból minél nagyobb jövedelmet hozzanak ki, különös tekintettel arra, hogy a mobiltelefonpiacon egyre színesebb a technológiai összkép: az új 3G és 4G technológiák mellett a fejlődő piacokon egyre inkább felértékelődik a hagyományos GPRS értéke, míg a Wi-Fi és Wimax révén az eddig leginkább számítógépekben érdekelt cégek igyekeznek maguknak egyre nagyobb szeletet kihasítani a távközlési piacból.