A korábban meghirdetettek szerint az APEH továbbra is végez vizsgálatokat a Balaton parton, valamint a nyári rendezvényeken az ország egész területén. Az ellenőrzések a bevétel eltitkolás, az igazolatlan eredetű áru, és a fekete foglalkoztatás felderítésére irányulnak.

Az immár három hete tartó folyamatos és intenzív ellenőrzéseknek köszönhetően a Balaton idegenforgalmilag frekventált területein kissé csökkent a mulasztások száma, de még mindig meghaladja az ellenőrzések számának 35 %-á, a bevételüket eltitkoló adózók száma viszont a korábbi felére csökkent. Egyre többször “csupán” kisebb szabálytalanságokat tárnak fel a revizorok, és úgy tűnik – ha lassan is – de növekszik a jogkövető magatartást tanúsító adózók száma.

A Balaton vonzáskörzetén kívül kiemelt figyelmet fordítunk a Józsefvárosi piacon, és környékén árusítást végző vállalkozások vizsgálataira. A piacon továbbra is az tapasztalható, hogy az árusok fele nem regisztrálja bevételét, sok a hamis márkajelzésű, az igazolatlan eredetű áru, melyet több esetben a helyszínen tevékenykedő “számlaárus”-tól vásárolt dokumentumokkal próbálnak legálissá tenni.

Az elmúlt hétvége eseménye volt a Forma-1 Magyar Nagydíj, ahol több, mint 100 vizsgálatot végeztek az adóellenőrök. Górcső alá kerültek a termékértékesítőkön kívül a szoba kiadással, illetve parkoló-üzemeltetéssel foglalkozó vállalkozók is: 6 magánszemély “feketén” próbált szobát kiadni reggelivel, valamint a parkolók 40 %-ában titkolták el az üzemeltetők a bevételeket. Elsősorban a Forma-1-es versenycsapatok emblémáját hordozó ajándéktárgy- és ruházati termék kereskedőinél 24 esetben kezdeményeztek árueredetre irányuló vizsgálatot az adóellenőrök. A hétvége eredményeképpen 1,8 millió forint mulasztási bírság kiszabása várható, továbbá 2 esetben 12 napos tevékenység-felfüggesztés vár a mulasztókra.
Az adóhivatal továbbra is folytatja nagyszabású akcióit, így a Sziget Fesztiválra is készülnek az adóellenőrök.